onsdag 4 februari 2009

Papperslösa människor

DN har idag flera artiklar om de s k ”papperslösa” och deras rätt till sjukvård på samma villkor som övriga medborgare. Med papperslösa menar man människor som av någon anledning vistas i Sverige utan tillstånd.
Den senaste tolkningen av gällande lagstiftning är att dessa människor får betala samma avgifter som turister när de söker vård i Sverige.
Kritikerna menar att om dessa människor senare får uppehållstillstånd så kliver de in i vårt samhälle med stora skulder till vården som i sin tur påverkar exempelvis möjligheten att få en bostad. Att skriva av skulderna går inte utan strider mot gällande lagar.

I den här frågan känns det som att det blir fel hur man än vrider på den.

Å ena sidan finns det den humana inställningen som säger att självklart ska alla människor i vårt land få den sjukvård de behöver. Det får de nu men till ett annat pris än för oss som har uppehållstillstånd eller medborgarskap.
Å andra sidan finns den demokratiska inställningen att myndighetsbeslut och lagstiftning ska respekteras. Dessa människor ska inte vara här och har oftast fått avslag på begäran om asyl eller uppehållstillstånd. Ska man trots att man obstruerar mot fattade beslut ändå få samma rättigheter som de som följer lagar och myndighetsbeslut?

Jag tycker trots allt att den nya tolkningen är tillfredsställande. Självklart ska de papperslösa kunna få sjukvård i Sverige – ingen ska behöva dö. Däremot måste de ta konsekvensen av att vistas här illegalt och faktiskt betala för sig. För dem som senare lämnar landet innebär det i praktiken att de aldrig kommer att betala det de är skyldiga och det kan vi säkert leva med.

Om man tycker regelverket är fel så ska detta påverkas via den politiska vägen. I en demokrati har vi inte bara rättigheter utan även skyldigheter att följa demokratiskt fattade beslut, hur korkade vi än tycker att de är.

Relaterat: DN, DN, DN.

Andra bloggar om , , , .

Bil laddare, LCD-skärmar, FM-sändare, Skal, Headset, Skärmskydd, Handsfrees mm.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du missar en viktig poäng och det är att Sverige i och med detta agerande direkt bryter mot flera internationella konventioner och överenskommelser, saker som i min värld är minst lika viktigt som "lagar och myndighetsbeslut".

Jag är ingen expert på området, men för tusan, en enkel sökning på Google ger dig de svar du söker.

Flera länder undrar ju vad tusan det är vi håller på med här. I vissa fall används dessa konventioner som en bekväm ursäkt för att säga "nej, det kan vi tyvärr inte göra eftersom vi har skrivit under det här och det här" men i den här frågan... ja, då är det plötsligt inte lika viktigt.

Anonym sa...

Så länge vi inte ens kan ge våra gamla pensionärer - dom som byggt vår (numera krackelerande) välfärd - en anständig och god vård.
Så finns det ingen som helst anledning, att ta dom allt mer knappa resurserna från dem, och skänka till individer som befinner sig i Sverige illegalt.

Men det är vad jag tycker. Andra anser att Sveriges pengar och resurser tillhör alla och envar i världen som kräver den.

Anonym sa...

men snälla, människor! vad då papperslösa? här talar vi om människor som inte ens får vara kvar i landet! de vistas illegalt i Sverige och de har skyldigheten att återvända till sina hemländer. Myndigheter som Migrationsverket och polisen arbetar med att få dessa människor att respektera sina utvisningsbeslut.

men här föreslås det faktiskt att under tiden de går emot de svenska lagar och struntar sina i utvisningsbeslut, ska ha rätt till att gå i skolan och få sjukvård?! var är logiken!

vidare undrar jag vad våra folkvalda sysslar med när i stort sett alla talar unisont om att just erbjuda sjukvård till de som uppehåller sig i Sverige illegalt; har någon av de så kallade folkvalda tänkt vad människorna tycker om det?

Anonym sa...

Befinner man sig illegalt i landet så ska man givetvis inte få något gratis. Det är ungefär som om banker skulle vara skyldiga att servera gratis kaffe+bullar till bankrånare ifall dom skulle bli sugna på det.

Visst, ge dom vård, men det är klart dom ska betala för vården i så fall... och sjukhuset ska givetvis tillkalla polis så att dom kan bevakas och sedan gripas efter slutförd behandling.

/Matrix