Regeringen kommer att presentera ett stödpaket till kommunerna i samband med vårbudgeten. Det är knappast en högoddsare att pengarna kommer att välkomnas. Oppositionen kommer säkert att klaga och tycka att det borde vara mer.
Troligen blir bidragen proportionerliga till kommunernas storlek och det kan man ju tycka är rättvist, men är det så egentligen?
Är det rätt att kommuner som jobbat med sina utgifter, effektiviserat sina organisationer och verkligen slitit för att få ekonomin att gå ihop ska få lika mycket som kommuner där man tagit den enkla vägen och finansierat välfärden med skattehöjningar?
I debatten låter det som om alla kommuner sitter handlingsförlamade och ackompanjerade av facket skriker efter bidrag från regeringen. Så är inte fallet på långa vägar. I Fagersta till exempel har man insett att det hänger på vad de själva gör. Spännande kommun förresten, med landets enda kommunstyrelseordförande från (V).
I min kommun Tyresö började vi diskutera hur vi skulle tackla den kommande krisen redan tidigt i höstas och står skapligt rustade. Detta betyder förstås inte att vi kommer att tacka nej till eventuella bidrag utan kommer att använda dem parallellt med fortsatt ansvarsfull ekonomisk politik.
Det borde gå att hitta ett system som ger kommunerna incitament att verkligen ge ”mest valuta för kommunalskatten” och även fördela statsbidragen utifrån detta.
Jag har ingen färdig lösning exakt hur det skulle gå till men tycker allvarligt att tanken ska prövas. Om inte annat skulle ett sådant system kunna driva effektiviseringsarbetet i rätt riktning.
fredag 27 februari 2009
Kommunstöd i finanskrisen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar