Mitt förra inlägg gav ungefär den väntade reaktionen. Ett gäng piratpartister som hävdar att PP är ett ”fokusparti”, inte ett enfrågeparti, och att de etablerade partierna struntar i den frihet på Internet som ska lösa alla världsproblemen.
Jag såg tidigare idag en valaffisch från PP som glatt skanderade ”Vi gillar Internet”. Jag gillar också Internet, faktum är att jag är beroende och när jag för någon månad sedan hade strul med min uppkoppling klättrade jag i taket av abstinens och känslan av att jag tappat kontakten med omvärlden.
Skillnaden mellan mig och en piratpartist är att jag förmår att höja blicken en aning och inse att världen är lite mer komplicerad än så. Jag inser också att det fortfarande finns människor som inte jobbar inom it, inte är killar med KTH-bakgrund i åldern 20-35 och inte är uppkopplade dygnet runt. En generalisering, jag vet, men debatten blir tydligare då.
Arne och Lisa i Säffle, 55 respektive 56, struntar i Internet. För dem är det viktigare att få stopp på de internationella ligorna som säljer knark vid barnbarnens skola. Pelle och Karin i Rättvik oroar sig för att utsläppen från kolgruvorna nere i Europa kommer att döda deras badsjö. Janis, 47, i Simrishamn kan inte betala amorteringarna på sina lån eftersom finanskrisen gjort honom arbetslös. Matilda, 71, i Ljungby vill kunna åka till Tyskland och få sin onda höftled opererad och vill inte vänta på landstingets välsignelse.
För dessa människor finns det andra saker än friheten på nätet att bekymra sig över. För dessa människor är PP uppenbarligen inget alternativ eftersom de inte vet var PP står i dessa frågor.
Moderaterna är däremot ett alternativ eftersom vi vill ta tag i dessa frågor och skapa starka lösningar inom EU-samarbetet.
En klassisk pirat brukar avbildas med en lapp för ögat och det kan ju passa väldigt bra i fallet PP. Om jag vore pirat skulle jag ta bort lappen för att jag vill kunna se mer än en sak!
Relaterat: AB, AB, Exp, Exp, DN, DN, DN, SvD, SvD.
Andra bloggar om politik,EU,EU-valet,Moderaterna, Piratpartiet.
tisdag 26 maj 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Hej Dick,
Man röstar inte på piratpartiet för att man vill utan för att man tycker att det behövs (själv har jag inte bestämt mig än). Men naturligtvis kommer det att finnas många som prioriterar frågor på ett annat sätt, precis som du påpekar. De som känner väldigt starkt för frågor utanför PP:s fokusområden brukar få rådet att istället rösta på ett annat parti, så jag tycker att PP är ärliga och öppna med detta.
Samtidigt är ju detta ju inte någonting som hindrar moderaterna från att ta ställning. Jag undrar tex. på vilket sätt en 130-årig upphovsrätt är samhällsnyttig och hur det uppmuntrar till nyskapande när en del av de pengar som skulle kunna gå till nya kreatörer går till gamla. Vill moderaterna se några förändringar? Varför ska den ekonomiska upphovsrätten skyddas så mycket längre än patent?
Varför deklarerar inte moderaterna att partiet stödjer oss IT-företagare i kampen mot mjukvarupatent?
Sådana där frågor tycker jag att partiet borde svara på. På tal om avstängning från internet vore det också intressant att höra moderaterna försvara att de drev på för avstängning från internet (men gav med sig i förhandlingarna med de andra partierna). Hur kan moderaterna med trovärdighet kämpa mot internetavstängning i EU när man driver motsatt politik i Sverige?
Alla partier har sin fokus, och offrar gladeligen andra frågor för att främja den. M offrar gladeligen miljön för lägre skatt, MP offrar gladeligen välfärden för miljön, S offrar gladeligen skatterna för välfärden och så vidare.
Skillnaden är att PP är öppna med vilka frågor de driver och vilka som är förhandlingsbränsle, medan de andra glatt lovar allt och sedan inte håller vad de lovat. Vem litar man på då?
Hallå, här är vi igen :-) Nybörjarpirat här. Jag väljer att ignorera dina elakheter om piratlappade KTH-nördar, men kommenterar gärna det övriga:
> Mitt förra inlägg gav ungefär den väntade reaktionen. Ett gäng piratpartister som hävdar att PP är ett ”fokusparti”, inte ett enfrågeparti, och att de etablerade partierna struntar i den frihet på Internet som ska lösa alla världsproblemen.Piratpartiets frågor, som du lite slarvigt refererar till såsom "frihet på Internet", fokuserar på makt- och myndighetsmissbruk, transparens, rätten till ett privatliv, personlig integritet, rättssäkerhet. Det handlar inte om att lösa alla världsproblem, utan snarare om att hindra moderater och andra Bodströmister från att skapa nya sådana. Frågorna är grundläggande för fungerande demokrati, och numera svårt misskötta av etablerade partier. (Tillstår dock gärna att Fjellner verkar sköta sig rätt ok.. vad tycker du?)
> Jag såg tidigare idag en valaffisch från PP som glatt skanderade ”Vi gillar Internet”. Jag gillar också Internet, faktum är att jag är beroende och när jag för någon månad sedan hade strul med min uppkoppling klättrade jag i taket av abstinens och känslan av att jag tappat kontakten med omvärlden.
Skillnaden mellan mig och en piratpartist är att jag förmår att höja blicken en aning och inse att världen är lite mer komplicerad än så.Aj då.. fjantig valaffisch som förminskar det som PP jobbar för. Så är det ofta med valaffischer. Tycker även synd om fru Bildt som framställs som en italiensk mattant.
Och ja, världen är komplicerad, som du säger. Och i många frågor tar PP inte ställning. Så det skulle inte funka om alla röstade på PP. Men så behöver man inte heller resonera. PP anser sina frågor vara så viktiga och akuta -- och så misshandlade av de flesta etablerade partier (läs FRA, IPRED, ACTA, teledatalagringsdirektiv etc) -- att man väljer att lägga att lägga all politisk kraft på dessa. För att få sin vilja igenom är man därför villig att i förhandlingar låta andra partier få sin vilja igenom i de andra frågorna -- vilka ju åtminstone är väl genomlysta och debatterade i samhället idag.(Alla partier har en någorlunda rimlig miljöpolitik osv).
> För dessa människor finns det andra saker än friheten på nätet att bekymra sig över. För dessa människor är PP uppenbarligen inget alternativ eftersom de inte vet var PP står i dessa frågor. Moderaterna är däremot ett alternativ eftersom vi vill ta tag i dessa frågor och skapa starka lösningar inom EU-samarbetet.De flesta människor förstår förhoppningsvis logiken i PP:s strategi (eller beskriver jag alltför snurrigt?) Jag vill däremot av egen bitter erfarenhet framhålla att man bör undvika att rösta på moderaterna. Dem kan man faktiskt inte lita på.Mvh!
PS; Ursäkta den sopiga formatteringen (och det långa svaret!) -- man ser ju knappt vad som är citat från dig och vad jag själv skrivit. Det såg fint ut i förhandsgranskningen, men blev alltså .. inte bra. Du får gärna redigera så att citaten separeras från den övriga texten.
Trevligt med kommentarer från "ickeanonyma" som omväxling.
Jag påstår absolut inte att vi moderater är prickfria och inte begår misstag i politiken. Vad man inte får glömma är att alla mynt har två sidor och att sitta i ansvarig ställning utan egen majoritet alltid innebär kompromisser. När det gäller FRA, som jag personligen inte tror på alls, kom häromdagen en prop från regeringen som bl a föreslår att en domstol ska tillståndsprova signalspaning. Åtminstone något bättre.
I övrigt kan jag bara konstatera att jag inte kommer få några svar på vad PP tycker i övriga frågor. För mig räcker inte det och jag hoppas att de flesta väljarna tycker som jag.
#Hugo# Fjellner var och besökte oss i Tyresö häromveckan. Jag hade inte möjlighet att närvara men många av mina partivänner tyckte han verkade som en person att lita på. F ö har du rätt i att de flesta valaffischerna är ganska dåliga.
Tack för ditt svar Dick!
> I övrigt kan jag bara konstatera att jag inte kommer få några svar på vad PP tycker i övriga frågor. För mig räcker inte det och jag hoppas att de flesta väljarna tycker som jag.Nej det kommer du inte att få. Jag hoppas ändå det från mitt alltför långa inlägg ovan går att förstå resonemanget bakom den strategin.
Jag hoppas de flesta väljarna tycker som jag, men vi inser båda två att det är du som kommer få rätt -- PP kommer nog inte upp i 50% den här gången :-p
(PS: Angående den där "domstolen", se gärna vad f.d moderaten Henrik Alexanderson anser)
(PPS: Kryssa Fjellner! ;-) )
Och så provar vi igen:
Angående den där "domstolen", se gärna vad f.d moderaten Henrik Alexanderson anser: http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/05/ar-det-ett-forsok-att-skamta-da-ar-det.html
Miljöpartiet har tagit aktiv ställning för rätten till integritet i många år, långt innan frågorna kom på modet i samband med fildelnings- och FRA-debatterna.
Se t ex SvD:s genomgång på http://www.svd.se/ego/_s185/http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_2950591.svd och en jämförelse med PP på http://mariaferm.blogspot.com/2009/05/piratpartiet-vs-miljopartiet.html
Men MP jobbar med andra frågor också; klimatet är en global fråga där EU-parlamentet har avgörande makt! Vem kan med gott samvete rösta på PP, som helt saknar politik mot klimatförändringarna?
Men, för all del. Om du är en besviken integritetsförkämpe och samtidigt moderat klimatvetenskapsförnekare, lägg din proteströst på PP. Men aldrig i livet på moderaterna.
Hej Jonas! Jodå, MP är i mitt tycke ett fint parti på väldigt många sätt! En anledning till att jag inte röstar på dem är den du nämner -- vilket jag också försökt förklara i mitt långa inlägg ovan:
Vem kan med gott samvete rösta på PP, som helt saknar politik mot klimatförändringarna?Jag! Därför att med MP vet man inte vad man får i medborgarrättsfrågorna. Lite tillspetsat: I en situation där MP kan få bort kärnkraften på bekostnad av att FRA-lagen blir kvar -- detta kan inträffa i svensk riksdag om S och MP blir starka -- känner jag mig inte trygg med att ni väljer rätt. Förstår du? För MP är medborgarrätt en förhandlingsfråga. (Hur kommer det sig annars att ni inte fällde Bodströms dårskaper då det begav sig?) PP lägger all sin politiska kraft på dessa frågor.
Så hur kan vi då prioritera medborgarrättsfrågorna framför klimatfrågorna, undrar den genomsnittlige miljöpartisten. Vad skall vi med medborgarrätt till om jorden går under? Svaret är att jag anser att klimatfrågor, liksom de flesta andra frågor, i jämförelse med medborgarrättsfrågorna är väl genomlysta och debatterade i samhället idag. Så gott som alla etablerade partier har en hyfsad klimatpolitik, i den meningen att alla vill rädda klimatet. Så gott som alla etablerade partier har däremot en helt katastrofal politik gällande medborgarrättsfrågorna. Men vafan, hur skulle det se ut om alla röstade på PP -- de saknar ju politik på flera områden? undrar då Miljöpartisten. Nja, det är inte självklart att man skall resonera så.
Jag förstår för all del hur ni tänker tror jag, och har försökt svara så tydligt jag kan. Jag hoppas att det går att förstå resonemangen bakom PP:s strategi?
Om du är en besviken integritetsförkämpe och samtidigt moderat klimatvetenskapsförnekare, lägg din proteströst på PPJag anar lite irritation här, men försök vara så saklig du kan. Att antydas vara "vetenskapsförnekare" och "proteströstare" känns lite störande.
Men, Fjellner... Är inte det han som säljer snus svart till sina kolleger nere i Bryssel? Är det ok?
Skicka en kommentar