söndag 14 juni 2009

Stopp för slöfockar

I förslag till ny skollag stoppas möjligheten att läsa upp dåliga gymnasiebetyg på Komvux. Möjligheten att tenta upp betyg ska dock finnas kvar.

Ett bra förslag tycker jag. Går man i en frivillig skolform, som ju faktiskt gymnasieskolan är, måste man kunna se framåt i tiden och faktiskt göra sitt bästa och inte i efterhand begära att samhället ska betala samma studier en gång till.

Självklart är det så att många ungdomar mognar sent och därmed får ökad motivation att plugga men det kan man ju faktiskt göra även med det nya förslaget, dock inte på samhällets bekostnad. Jag har flera i min närhet som gjort det och det har gått bra för dem.

Förslaget öppnar också upp en ny affärsnisch för pedagoger. Det borde finnas möjlighet för försigkomna pedagoger att starta privata skolor som specialiserar sig på att förbereda människor inför tentorna för högre betyg.

Relaterat: AB, Exp, DN, SvD.

Andra bloggar om , , .

10 kommentarer:

JemyM sa...

Jag har nyligen uttökat mina betyg från 3.0 till 20.0 och är nu på väg in i en akademisk karriär. Jag har delvis tentat, delvis gått utbildningen.

En mycket vanlig anledning till trasiga betyg är sociala problem. Jag hade en far som var alkoholist och var mobbad. Jag har därefter levt som bidragsberoende och isolerad från omvärlden. Men min IQ nivå ligger på 133 och tillhör de översta 2% i Sverige.

Men sen har du fått ekonomin om bakfoten. Komvux är en mycket viktig faktor till att hålla Sverige konkurenskraftigt till den ökade asienmarknaden. Vi har idag ett enormt behov av att stärka utbildningen för om rådande trend håller i sig kommer vi tappa fotfäste på världsmarknaden.

Utbildningen är inte bara viktig för att engagera människor, den är också viktig för att hålla sociala problem så låga som möjligt.

Utbildning är samtidigt av stark betydelse för att stärka funktionen i en demokrati, ett folk med låg utbildningsnivå är ohyggligt lättmanipulerat för de extremistiska agendor som vill slå ut systemet i sin helhet.

Ett samhälle som vill ha ett starkt samhälle och en stark ekonomi behöver ha ett välutbildat folk och det är en investering med den största avkastning du kan få ut.

Så tro inte att det här är någon ekonomisk besparing. Det är en vrakförlust.

Karrow sa...

Jag respekterar din åsikt, men måste säga att din rubrik är lite dum.

Det är inte bara "slöfockar" som inte kommer att kunna läsa upp dåliga gymnasiebetyg. Det finns även de som har giltig anledning till de dåliga betygen också.

Jag är själv en av dem (men nu drabbas jag iochförsig inte av det då jag läser upp betygen i skrivande stund). Jag hade sådan otroligt jobbig migrän under min gymnasieperiod och jag är bara 19 år gammal.
Är jag en slöfock?

Anonym sa...

Jag blir så trött....vår skolminister vet som vanligt inte ett duggg om verkligheten i skolan, eller hur svårt det är att motivera alla elever. Alltför många har svåra sociala problem, och orkar inte "skärpa sig", och för många av dem är skolan bara en plats där de kan äta lunch och träffa vuxna som är någorlunda "normala". Gör som jag, jobba på gymnasiet några år, innan ni uttalar er om "slöfockar" och annat ni inte har en susning om.

Anonym sa...

Jo, för lättja är ju den enda anledningen till varför elever mellan 15-18 år får dåliga betyg.

Sivan sa...

Har jobbat som lärare i 10 år i Svenska skolan. När jag startade var den ett skämt, nu är den ett sort gapskratt. En lekstuga för ungar ledda av nya modeordet "PEDAGOGER" man baxnar inför enfalden. När dom nya gymnastisterna kom på hösten anslog skolan en vecka för lek och samvaro med eleverna, korvgrillning, mys och brännboll. Jag protesterade,vi är väl i skolan för att få kunskap inte för att äta en grillad med bröd då blev jag utbuad och kallad gammaldags. Tur att man jobbar med annat idag

Dick Bengtson sa...

#JemyM & Karrow# Visst finns det de elever som har "legala" skäl till att inte prestera sitt bästa i gymnasieskolan men man kan ju inte utforma en lagstiftning efter undantagen.
En möjlig lösning skulle kunna vara att det via någon typ av "nämnd" gick att ansöka om undantag ifall det finns särskilda skäl. I ert fall fanns det ju uppenbarligen det.

#Anonym I# Du har inte en susning var jag har jobbat eller inte jobbat...

Gunnar Arnkvist sa...

Jag tycker det är helt ok att neka folk att läsa upp sina betyg i någon sorts taktikpluggande så länge man kan läsa om vissa ämnen för att få allmän och/eller särskild behörighet för högskolestudier. Gymnasielever som läser vissa ämnen hårt på gymnasiet men struntar i andra och sedan på komvux läser till sig dessa ämnne gör det av taktiska skäl. Det innebär att man läser gymnasieskolan under fyra till fem år istället för tre år.

Om man nu inte orkar med gymnasiet borde man överväga att hoppa av och jobba ett tag för att senare när studiemotivationen har infunnit sig studera på komvux.

Komvux skall inte vara till för att gymnasiestudenter skall ha möjlighet till taktiksstuderande på gymnasiet. Komvux skall vara till för folk som behöver få gymnasiekompetens och kunna läsa till sig allmän och/eller särskild behörighet för högskolestudier.

Jerker sa...

Jag var något av en strulig tonåring. Skolkade mycket och hade mycket ilska inom mig. Betygen var strax över godkänt i snitt, vilket naturligtvis inte duger till just någonting. Sedan gjorde jag lumpen som sjukvårdare och jobbade några år på skogsbruket där min kompis pappa var chef innan jag började läsa på komvux.

Det gick bra, minst sagt. Komvux innebar för mig att läsa tillsammans med andra vuxna som var intresserade av att skaffa sig en utbildning. Kort sagt mycket stimulerande. Gymnasieskolan var mer av en cirkus för ointresserade lärare och trötta elever och själv var jag en av clownerna i manegen.

Men som sagt, några år mognare och i en mer vuxen miljö gick det utmärkt. Jag fick smak för studier och tog MVG efter MVG.

Nu läser jag till läkare och har ett år kvar på utbildningen. Framtiden är ljus, senast jag såg siffror på det hade 99,6% av läkarstudenterna jobb ett halvår efter examen. De 0,4% som finns kvar hade inte sökt. Jag förmodar att de ville ta chansen att resa eller något.

Med regeringens nya plan skulle jag sannolikt varit arbetslös istället.

Jag tycker det är lågt av regeringen att vilja ta bort möjligheten att vända sitt liv, och jag tycker det är lågt av dig -Dick Bengtson- att stödja det. Men det är mycket moderat. Den som har visat svaghet ska tryckas ner, eller hur?

JemyM sa...

Jag kan inte se det som "moderat" politik. Förståelsen för folkbildningens vikt är ju en liberal idé. Den är inte bara ett system för att generera lön, den är till för att öka den intellektuella medelnivån. I ett samhälle där utbildning dras tillbaka uppstår obönhörligen en degradering till mer primitiv nivå. Även om någon "taktikstuderar" kan jag inte se varför det skulle vara nödvändigt att motarbeta. Det skapar en större flexibilitet, mindre stress och fler klara utbildningen till högre nivå. Att fler klarar utbildningen innebär ett starkare Sverige och betalar sig själv senare.

Sen vet man inte något om sina valmöjligheter i tonåren så det finns inget att överväga.

Margareta T sa...

Jag blir alltid så hemskt illa berörd av fördömande attityder. Det är så många olika skäl till att ungdomar inte klarar sig bra i gymnasieskolan. Det är väldigt få som är slöfockar. Med vilken rätt dömer vi ut elever genom att moralisera över misslyckanden? Det finns mycket mer att säga om detta, men jag är rädd för att jag bara blir mer och mer upprörd! Hur kul är det att inte vara bäst?