torsdag 17 juni 2010

Tyresöspelet

Igår var jag och tittade på årets upplaga av Tyresöspelet. Trots att jag bott i kommunen sedan början av 80-talet har jag aldrig kommit iväg på någon föreställning, förrän nu.

Jag blev väldigt imponerad av det jag fick se. Över 100 personer är inblandade i produktionen, på scenen och utanför. Scenen ja, det måste vara en av de mest autentiska platserna man kan tänka sig för att spela upp ett historiskt stycke, borggården till Tyresö Slott.

Talade efter föreställningen med teaterdirektören själv och han berättade hur mycket arbete och glädje som ligger bakom en uppsättning. Lite som att segla faktiskt, där vägen är en del av målet. Kul också att se så många för mig bekanta ansikten på scenen.

Finns det då några moln på teaterhimlen i Tyresö? Jo, möjligen återväxten då. Teaterdirektör Clason berättade att man försökt locka till sig fler yngre förmågor från Kulturskolan och musikklasserna men tyvärr inte fått någon respons att tala om. Synd, jag tror nämligen att just sådana samarbeten skulle berika båda sidorna och utveckla Tyresös scenkonst ännu mer.

I föreställningen får man sig till livs delar av kommunens historia, från Maria Sofia De la Gardie via markis Lagergren till Lex Bollmora. Själv hoppas jag att vi på sikt kan lägga just Bollmora till historien och fokusera på det vi heter, Tyresö.

Avslutningsvis, har du inte sett föreställningen så gör det. Den är väl värd entrébiljetten.

Relaterat: AB.

Andra bloggar om , , , .

2 kommentarer:

Margareta T sa...

Varför är Bollmora så känsligt? Jag gillar förleden Tyresö på gator, torg, skolor - allt du vill. Men man ska inte skämmas för det förflutna.

Boll kommer av bol, som betyder bostad, mor.. har anknytning till terrängen där den gamla gården låg.

Men visst är Tyresö fint. Det finns belagt i medeltida dokument, samlade i Svenskt diplomatarium.

Dick Bengtson sa...

#Margareta# Kommer du bara några mil utanför Stockholm så kopplar 90 % av alla ordet Bollmora till betong, problemområde, utanförskap osv.
Vi vet att det inte är så men jag tror tyvärr det är omöjligt att tvätta bort.