tisdag 8 juni 2010

Debattbemanning

I fredags hade Demokratiberedningen arrangerat en valdebatt i Tyresö Centrum. Debatten omfattade fyra områden, kultur och fritid, byggande och miljö, äldrefrågor och skolan.

Tidpunkten, fredag eftermiddag samtidigt som utspringet från Tyresö Gymnasium, kunde kanske ha valts bättre för att öka antalet i publiken och kanske variationen i frågorna, men det var ett vällovligt försök. Förmodligen kommer en repris närmare valet på en förhoppningsvis bättre tid.
Jag tänker inte recensera själva debatten men kan inte låta bli att göra en liten reflektion. I mitt parti, Moderaterna, bytte vi paneldeltagare beroende på ämnesområde. Vi hade alltså fyra olika deltagare.
De två största partierna i oppositionen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, representerades av samma deltagare oavsett ämne. Man kan ju då ställa sig några frågor:

1) Har (S) och MP inte fler kandidater att visa upp för Tyresöborna?
2) Är dessa partier möjligen så toppstyrda att de inte vågar visa upp andra lokalpolitiker?
3) Hur ska (S) och MP, som säger sig vilja ta över styret i kommunen, kunna besätta alla viktiga poster i styrelser och nämnder om man inte har fler förmågor som kan delta i en ganska snäll debatt?


Jag har tidigare noterat samma mönster, bland annat när vi hade en utfrågning inför valet med Tyresös föreningsliv, samma två representanter som den här gången.

Dessa frågor skulle jag som väljare i Tyresö ställa mig innan jag ens funderar på att rösta (S) eller MP i valet i september.

Foto ovan: Mikael Onegård Saweståhl.

Andra bloggar om
, , , , , , , .

6 kommentarer:

Martin Nilsson sa...

Din omtanke är rörande Dick.

Det är naturligtvis sant att vi, socialdemokrater, valde att representeras av mig i debatten.
Det gjorde vi av ett flertal olika skäl - men främst för att våra ledande företrädare i Barn- och utbildning samt Kultur och fritid var upptagna med studentuppvaktningar denna dag.

När det gäller äldrefrågorna skulle Susann Ronström, vår gruppledare i Socialnämnden har representerat oss - men hon fastnade i bilköer när hon skulle hem från sitt civila jobb som chef för äldreverksamhet i Stockholm stad.

Jag är rätt övertygad om att vi på varje uppdrag visar oss ha väl så kvalificerade företrädare som den nuvarande majoriteten.

En liten rolig parentes är ju att vi trots att vi hade en debattör och ni fyra hade vi en lika bra (eller dålig) fördelning när det gäller män och kvinnor ;-)

Dick Bengtson sa...

#Martin# Aha, så du menar ungefär som att ifall Zlatan och Alves är avstängda (vilket man vet i förväg) och Xavi skadar sig på uppvärmningen så får Messi lira på deras platser också, typ? (V v bortse dock från alla övriga jämförelser med Barca)

Marie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marie Åkesdotter sa...

Hej Dick!

Jag tycker att du kunde vara lite schysstare. Peter Bylund (MP) ska ha berättat att Miljöpartiets andre gruppledare var upptagen med studentfirande av sonen. Dagen var illa vald, med tanke på att även Tyresö gymnasium hade studentavslutning. Det var få som lyssnade vad jag förstod. Annars hade jag varit där, tro mig! Dagen innan var det jag som representerade Miljöpartiet hos företagarna.

Miljöpartiet har för närvarande 3 av 51 mandat i Tyresö fullmäktige och det är inte märkligt att vi gruppledare tar debatterna. Av alla era fullmäktigeledamöter är det väldigt få som syns i debatterna. Jag lovar att fler miljöpartister kommer att synas framöver, men det kanske är det som oroar dig?!

Hälsningar
Marie Åkesdotter, gruppledare MP Tyresö

Dick Bengtson sa...

#Marie# Jag konstaterade bara fakta. Dessutom bytte både V och KD åtminstone några gånger och de är ju också små partier i fullmäktige, eller hur?

Marie Åkesdotter sa...

Dick, vi överlåter till väljarna att bedömma om de tror att vi har tillräckligt med folk och/eller om vi är toppstyrda. Hur var det med toppstyrning föresten? Kanske dags för lite självgranskning...

hälsningar
Marie