onsdag 19 oktober 2011

Grekerna förstår inte allvaret

Grekerna strejkar. Igen. Man protesterar mot de föreslagna nedskärningarna som är ett litet steg mot en sund ekonomi.

Stenar mot tårgas. Man talar om "alla strejkers moder".

Att det grekiska folket och den grekiska staten inte direkt talar samma språk har vi ju förstått ett tag. Uppenbarligen har inte grekerna själva fattat att sötebrödsdagarna är över.
Det blev om inte annat uppenbart för mig i somras när jag besökte landet.

När man nu ser TV-bilderna där damer ber regeringen och EU dra åt helvete börjar jag att tvivla om vi inte ska göra som damerna ber om.

Sluta pumpa in pengar och låt landet gå i konkurs. Det kommer att gå hårt åt många banker, och euron, men kanske är det den enda medicinen som hjälper i det här fallet.

För att kunna starta rehabiliteringen av en missbrukare krävs det sjukdomsinsikt, något som det grekiska folket uppenbarligen saknar.

Vi får förmodligen en förlorad generation, men en grekisk konkurs kanske ger Italien med flera den skarpa varning de verkar behöva.

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB.


Andra bloggar om politik, Grekland, ekonomi.

11 kommentarer:

Anonym sa...

det grekiska folket har ett socialistiskt mentalitet...
det liknar sovjet
Folket fattar inte sambandet mellan skatteintäkter och pensioner
,sjukvård, löner till statsanställda,

alla har fifflat, det liknar ett U-land,

man borde satsa på ublidningskampanj... enkla nationalekomiska samband

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Kanske ska EU kräva nationalekonomi som obligatoriskt ämne i alla grekiska utbildninger?

Tyvärr tror jag det kommer ta tid innan grekerna inser sin synnerligen allvarliga situation.

Paulina sa...

Nagon har forstar inte allvaret, det ar tydligt. Jag blir forbannad, Dick. Tror du pa allvar att dessa hundratusentals manniskor i alla aldrar och ur alla klasser inte forstar allvaret i den situation de befinner sig? Att "damerna", gamla, sjuka, unga och allt daremellan, skulle ge sig in i polisens targas for att protestera om de inte visste vad det handlade om? Mer troligt ar det nog att det ar DU som inte har forstatt allvaret i det grekiska folkets situation. "Anonym sager att grekerna inte fattat sambandet mellan skatter och pensioner, sjukvard och loner. Jag ar ledsen, men det ar ni som inte har fattat. Det finns inget samband mellan dessa saker i Grekland. Sarskilt inte just nu.

Vet du vad grekerna samlas pa Syntagmatorget for att saga, i forsta hand? Deras meddelande till regeringen och europa ar: "Snalla se oss. Det finns inga mer pengar" For det finns inga mer pengar. Okej? Det finns inga pengar kvar hos folket.

Sedan ar det ju valdigt synd att du blev besviken under din semester i somras Dick. Om du tar nasta trip lite mer pa allvar och gor som grekerna (ber om ett kvitto), samt talar med nagon enstaka demonstrant, sa kanske du kan ge oss en lite mer nyanserad bild sedan.

Dick Bengtson sa...

#Paulina# Varför finns det inga pengar kvar då?

Kanske för att man inte betalar in den skatt man borde...
Det går uppenbarligen bra att ta emot lön fast man inte jobbar eller pension som andra betalat in.

Sedan finns det säkert både politiker och fackpampar som skott sig på folket, samtidigt som de slutit avtal utan att bry sig om hur sakerna skulle finansieras.

Hur Grekland kunde komma med i EMU är också en gåta. Kontrollen av landets ekonomi måste varit bristfällig och nu ska vi alla betala notan.

Det finns självklart många greker som försökt leva schysst och betala skatt och nu får lida, men allt för många har levt som anarkister. Nu kommer notan!

Min semester var f ö jättebra, trevlig miljö, trevliga människor och ett perfekt klimat. Den delen är jag absolut inte besviken på.

Paulina sa...

Du far valdigt garna utveckla dessa tva pastaenden: "Det går uppenbarligen bra att ta emot lön fast man inte jobbar eller pension som andra betalat in", och "allt för många har levt som anarkister". Och da helst med kallor, tack.

Det finns inga pengar kvar av flera olika anledningar. En ar den du namner, "politiker och fackpampar som skott sig pa folket". Det ar pengar vi alla vill ha tillbaka.
En annan ar dealer samma politiker och fackpampar gjort for att kunna fortsatta sko sig. Vill du komma at de pengarna far du grava upp broar och vagar, bostadshus och arenor.

Jag tror att du vill att jag ska saga att grekerna har slosat..har jag ratt?
Visst finns det en poang i det. Manga greker har vaxt upp, och lever med, filosofin: "Gor det basta av det du har idag, for imorgon vet ingen vad som hander". Detta passar givetvis inte var svenska smak (Minns du tjejerna Spara och Slosa?), men kan forklaras ganska sympatiskt med en historia fylld av krig och fattigdom. Det passar inte alls i en Europeisk union heller, och absolut inte i EMU.
MEN, allt det har har lite att gora med situationen Grekland befinner sig i nu, och ingenting att gora med grekernas mojligheter att betala nuvarande skatter med de loner som nu utdelas (om de utdelas).

Memos sa...

Mr Dick,( you have and nice name)
It is better to shut up because you dont have any idea what happen here. If you dont like how we live here ,why you came to greece? I saw your picture and really you are amazing journalist with your laptop in the beach. I think that you came to greece because you have the money and the work and the free time to do that. If you live here,i promise you that you will not have work and money but they will increase the taxes because some countries like yours in europe they are loan shark. Do your vacation in Greece because you are jealous of our weather and place. Dont try to be journalist because you become like your name ( DICK).

Dick Bengtson sa...

#Paulina# Låt mig bara göra klart en sak, jag gillar Grekland och jag gillar greker. Jag har varit där ganska många gånger och alltid känt mig välkommen, vilket tyvärr inte alltid varit fallet i övriga PIGS-länder.

Det jag har problem med är följande: Grekerna väljer sina egna representanter, vare sig det gäller facket eller politiken, helt naturligt i en demokrati. Ingen har uppenbarligen klagat över helt orimliga pensionsåldrar utan gladeligen tagit emot pensionen, oavsett om man betalat skatt eller ej.

Man har som medborgare i en demokrati de representanter man förtjänar.

När nu bubblan håller på att spricka kommer Grekland till sina kompisar i EU och ber om hjälp.

När vi sedan ställer upp med lån för att rädda landet, vad händer då? Jo man demonstrerar, kastar sten på polisen och ber EU dra åt helvete.

Vore Grekland ett företag, hade man gått i konkurs för länge sedan.

Jag inser också att detta drabbar många "oskyldiga" också, men tyvärr fungerar systemet så.

Det andra som stör mig är att Grekland helt uppenbart inte redovisat sin ekonomi korrekt inför inträdet i EMU. Dessutom har de som kollat siffrorna uppenbarligen varit inkompetenta, vilket jag beklagar.

Jag hoppas att Grekland och grekerna börjar förstå allvaret och agera utifrån det. Själv kommer jag gärna tillbaka och bidrar med mina euro för att landet ska återhämta sig. Om jag är välkommen förstås?

Dick Bengtson sa...

#Memos# I never said that I am a journalist. I am a local politician, running my own company and I pay my taxes, even if ours is highest in Europe.

If you don´t like my blog, why do you read it? Obviously you don´t have any humour when you comment my picture.

You should be glad that I will contribute with my money to your country. In your case, you are always welcome to Sweden if your not busy with throwing rocks at the police.

Paulina sa...

Okej, forst och framst, vet du hur naivt det ar att pasta att grekerna inte "forstar allvaret" i sin situation? Sluta med det, for det ar bara fanigt. De allra flesta ur Greklands fore detta medelklass kommer inte att kunna varma sina hus i vinter. Det ar bara ett exempel pa varfor de ar desperata, och tror du mig inte har jag mycket goda kallor som jag kan redovisa om du vill.

Sedan maste du forsta hur bisarrt det later nar du ena studen menar att "en forlorad generation" av greker ar okej, och i nasta att du "gillar greker". Det gar inte direkt hand i hand.

Och sa far jag lov att upprepa mig vad galler dina ideer om grekiska pensioner. Snalla redovia dina kallor, for jag har ingen aning om vad du talar om. Den gonomsnittliga pensionsaldern i Grekland har varit 65 ar, och ingen pension delas ut om du inte arbetat och skattat. Europeiska unionen har ocksa nyligen redovisat undersokningar som visar att grekerna arbetar fler timmar an nagot annat folk i Europa.

Anonym sa...

Jag tycker att EMU och Grekland skiljs åt, grekerna inför drachman och sedan får de ta smällen med ytterligare 65-70% lönesänkningar i form av inflation. Lära sig läxan helt enkelt. Uppenbarligen tror ett stort antal greker att en ny drachma skulle ligga på en fast växelkurs mot euron, och att en liter bensin, medicin eller en kubikmeter gas skulle kosta lika mycket fast i drachma. Ordet HYPERINFLATION existerar inte i dras värld, och de kommer att elda, skjuta, slå sönder och sabotera lika mycket för att bensinpriset eller gasen får sitt pris fyrdubblat i samma sekund som drachman återuppstår. MEN omgivningen slipper smittas.
"Loansharking" mouhahaha. Ingen person eller bank med hjärnan i behåll lånar väl ut pengar till ett banditland som aldrig betalar tillbaka.

Anonym sa...

Grekland är Europas Zimbabwe. Jag tycker det är så roligt när ekonomer säger att Grekland ska gå ur EMU, så att de kan införa en egen valuta och devalvera sig ner till ett låglöneland igen. Då kan Grekland sänka priset på sina exportprodukter och då skapas arbeten.

VILKA EXPORTPRODUKTER?? Citroner och olivolja?? Det enda Grekland exporterar är IMPORTPRODUKTEN petroleum som man vidareförädlar, och med en värdelös drachma har man inte ens råd att köpa in oljan som man ska raffinera och sälja längre. Måste man importera för att sedan exportera så är hyperinflation en extremt dålig lösning.

Fördelen med ett Grekland som har samma BNP/capita som Gabon - ja, det är där landet hamnar med en 70% devalvering av drachman - så blir det åtminstone billigare att turista där än i Turkiet. Till och med Turkarna har råd att åka till "Jonanistan". Varför inte sälja tillbaka Grekland till dem?