måndag 3 januari 2011

Dagens politik

I dagens DN ger sig sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) in i debatten om möjligheten att ta betalt för att åka i preparerade skidspår.
Det är bra att vi får igång en debatt i frågan. Birgitta Rydberg menar att avgiftsbeläggning hotar allemansrätten och ett hälsosamt friluftsliv.

Jag har i ett tidigare inlägg väckt tanken att faktiskt kunna ta betalt för att åtminstone delvis få till en egenfinansiering av kostnaderna för skidspåren. För mig är inte det konstigare än att man får betala om man vill bada i en kommunal simhall. 
Birgitta Rydberg ställer också den retoriska frågan om nästa steg är att ta betalt för att sommartid springa i anlagda joggingspår? Ja, kanske, är mitt svar. I alla fall om det är belyst med särskild belysning för ändamålet.

Vad min allianskollega inte nämner är att hon i sin roll i landstinget, så vitt jag vet, inte betalar för några av dessa anläggningar. Det gör vi i kommunerna.

En annan allianskollega som är ute i medierna är Stefan Hanna (C) från Uppsala, som häromdagen skapade en mindre folkstorm genom att på sin blogg föreslå en extra skatt för överviktiga.

Idag är han ute igen och föreslår att människor som fuskar med bidrag som en del i straffet ska tvingas posera i hyenadräkt utanför diverse köpcentrum.

Om hans syfte är att profilera sig så har han verkligen lyckats. Vem visste vem han var innan detta?

Däremot riskerar två viktiga samhällsfrågor som faktiskt är värda en debatt, att försvinna i ett löjets skimmer, kanske tillsammans med Stefan Hanna.

Att införa extra skatter för överviktiga är bara trams anser jag.

Att däremot kräva att den som på grund av välfärdssjukdomar, orsakade av bland annat övervikt och rökning, genomgår utbildning och deltar i olika förebyggande program innan kostsamma operationer och behandlingar, är en helt annan sak som vi faktiskt måste börja våga diskutera.

Relaterat: DN, DN, AB, AB, AB, AB, SvD, SvD, Exp.

12 kommentarer:

Jerker sa...

Schysst. Jag håller helt med. Arbetslösa och andra lösdrivare är inte välkomna i skidspåren.

Är det något annat som du vill i framtiden bara ska vara tillgängligt för de rika?

Jerker sa...

För övrigt, man kräver redan idag att de överviktiga själva gör ett allvarligt försök att gå ner i vikt innan man överväger kirurgi.

Du kan läsa mer om vilka krav som gäller via denna länk
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=452

Stoppa smot och heja HV sa...

Det är väl sann borgerlik, för att inte säga marknadsliberal politik, att vi skall betala för oss. Vi betalar när vi åker utför, självklart skall vi betala när vi åker längs. Kostnaderna för båda verksamheterna är stora och skall inte bäras av idiella föreningar.

Dick Bengtson sa...

#Jerker# Jag tror inte man behöver vara rik för att åka i skidspåren. Dessutom är det givet för mig att eventuella avgifter endast ska gälla vuxna.
Tack för länken. Bra att det ställs krav, men vi har som du vet fler välfärdssjukdomar än extrem övervikt som den informationen avser.

frekar06 sa...

Nej. Allemansrätten skall inte under några omständigheter inskränkas. Det är en mycket dålig idé att lägga en avgift på att använda skidspår, dvs. i praktiken att vara ute i naturen. Dessutom strider mot Regeringsformen där Allemansrätten är inskriven. Frekar06

Dick Bengtson sa...

#frekar06# Det är ingen som ifrågasätter avgifter för att åka skidlift. Det är också en anläggning i naturen...

Jag talar inte om "att vara ute i naturen" utan om att utnyttja anläggningar som det kostar att skapa och underhålla.

Anonym sa...

Hej Dick

God fortsättning!

Är det inte konstigt att det blir ett politikerförakt när man dels som politiker vill ha inkomstgarantier samt kan uttala sig som din Alliansbroder gör i Uppsala. Bör man inte tänka efter först. Vilket förakt han visar!
Skall mina skattepengar gå till ersättning för en sådan person?

/ Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Vi har de politiker vi förtjänar. Kanske skulle vi slippa en sådan pajas om vi gav våra politiker bättre villkor?

Har du flyttat till Uppsala?

Anonym sa...

Hej DIck

Aldrig!!!! Nära Solna är mitt LIV!!
Politikers lön speglar deras kompetens, lön och angagemaqng är aldrig samma sak. Brinner man för något jobb så ser man mer fördelar i det än pengar med det inte sagt att arbete skall vara dåligt betalt bara för att man gillar sitt jobb.
:-)
/ Jensa

mathias sa...

Hej Dick!

Jag bor i Tyresö, i Fårdala närmare bestämt. Jag pratade med en annan Tyresöbo häromdagen och vi konstaterade båda att vi är lyckligt lottade som bor i Tyresö och dess närhet till naturen. Faktum är att det är den största orsaken till att jag flyttade från innerstan till Tyresö. Jag berättade för min vän hur fantastiskt det är att kommunen spårar med skoter i Alby och naturreservatet och att jag har börjat åka längdskidor tack vare det. Jag har gått ner till ängarna och åkt via motionsspåret hela vägen till Långsjön, ofta sent på kvällen eftersom jag har småbarn.

Jag hade precis tänkt skriva ett tackbrev till kommunen för att uttrycka min tacksamhet över att man preparerar längdskidspår och att det är så bra att bo i Tyresö!

Jag tror att det är sådana saker som gör att det blir attraktivt att bo i Tyresö och att folk vill flytta hit. Om man tar hand om kommuninvånarna så kommer det gynna kommunen på lång sikt.
Dessutom ger gratis motionsmöjligheter de bieffekterna att vi innvånare håller oss friskare och således drar in mer pengar till kommunens kassa istället för att ligga hemma och vara sjukskrivna. Om man väger kostnaderna för att köra en skoter i två timmar mot att bara jag som person är hemma en dag så vinner kommunen på att köra skotern.

Utöver det så tycker jag det verkar vara en helt orealistisk idé att man på något sätt skulle kunna införa avgiftsbelagd längdskidåkning. Spåret i Alby är bara det 4 km långt. Ska man sätta stängsel runt det? Stoppa alla som åker och fråga om de har betalt? Och hur mycket kostar det egentligen att köra den där skotern tre dagar i veckan i ett par timmar?

Nej stoppa den här idén i malpåsen och satsa istället på att attrahera folk till vår kommun som drar in pengar genom arbete istället för att försöka hitta intäkter på något som bara är till gagn för kommunens invånare.

Mvh, Mathias Haas

Kjell Andersson sa...

Vill bara säja att jag höll på att ramla baklänges när jag läste artikeln, Moderater får mig verkligen att vilja kräkas, sänka skatter,höja avgifter och sist men inte minst tillföra avgifter. Stoppa det här idiotförslaget i papperskorgen.Se till att få folk att ge sig ut i skidspåret istället, vilket kommer att gynna oss alla. En god folkhälsa det är va vi ska satsa på, det lönar sig.

Anonym sa...

Ju mindre gemensamma tillgångar desto mindre samhörighetskänsla med stat, nation och medmänniskor.

För övrigt har vi betalt verksamheten med skattepengar och nu vill du ha mer betalt. Vill du ha betalt för spåret så vill jag ha tillbaka mina investerade pengar och reducerad skatt naturligtvis.

Jag skulle vilja anmäla Sverige till EU revision. Men det går inte. Vi är det mest skattelurade landet i världen. Mina barns skola har knappt färg kvar på fasaderna, dom har inte råd till frukt ens en gång.

Ni ska ge fan i att sälja ut mer av det vi äger tillsammans.
Det ser ut som och känns som ett horhus att bara parkera eller gå på muggen i stockholm dag.
Fixa det ni stod för när ni var moderater istället. Annars kommer SD att ta er plats och då blir det rörigt värre.

Byt jobb, du är bortröstad.