onsdag 2 juni 2010

Bödel, sa Bull

I en debatt under förra veckans Kommunfullmäktige i Tyresö kallade en ledande socialdemokrat en av mina partkompisar för ”bödel”. Det är ett väldigt starkt ord som också helt riktigt föranledde skarpa protester från flera moderater.

Slår man upp ordet bödel i en ordlista hittar man följande: ”Person som avrättar dödsdömda”.

För att uttrycket skulle vara relevant och inte bara ett fult påhopp på en politisk motståndare krävs alltså åtminstone att någon skulle vara dödsdömd. Nu har vi ju som tur är inte dödsstraff i Sverige och hade vi det vore det förmodligen ingen politiker som skulle genomföra avrättningen heller, så det blev alldeles fel.

Det intressanta är att påhoppet kommer från ett parti vars oppositionsråd på olika ställen gått ut med budskapet att de minsann inte ska ägna sig åt personangrepp utan vill ägna valrörelsen till att diskutera sakfrågor.
Samma parti som i senaste numret av sin tidning Tyresö Nyheter ägnar nio (9) artiklar och notiser till att tala om hur dålig skolan och förskolan i Tyresö är.
Samma parti som i skoldebatten mest använder sig av statistik från allt annat än neutrala lärarfacket för att försöka vilseföra Tyresöborna.

Att andelen elever som nått målen i alla ämnen i år 9 ökade från 77,5 procent till 79,8 förra året talar man tyst om. Att andelen elever behöriga att söka till gymnasieskolans nationella program är 91,5 procent i Tyresö vs 88,8 i riket nämns inte på en rad. Att antalet elever i år 3 som i nationell provens delmoment når kravnivån är mellan 90 och 98 procent att jämföras med rikets 84-98 säger man såklart inte ett ord om. Och så vidare...

Jag påstår inte att allt i Tyresös skolor och förskolor är perfekt. Vi kan bli bättre i mycket och jobbar också hårt och systematiskt från Alliansen för att bli det, men någon nyans i den ”sakliga” debatten kan man kanske förvänta sig.

Relaterat: DN, DN.

Andra bloggar om , , , , .

Inga kommentarer: