onsdag 16 juni 2010

Rödgrön jobbpolitik

De rödgröna partiledarna skriver med många ord idag på DN Debatt hur de vill skapa jobb i framtiden. Jag skriver framtiden för det står inte ett ljud om när eller hur de s k satsningarna ska finansieras. Däremot är man snabb att anklaga Alliansen för ofinansierade skattesänkningar.

Vad har de då att komma med? Några exempel:

Investera i infrastruktur. Är det därför man skjuter byggandet av Förbifart Stockholm flera år framåt med en idiotisk folkomröstning?

Investera i välfärden. 12 miljarder till nya jobb inom vård, skola och omsorg. Jaså, och vem ska betala lönerna när miljarderna tar slut? Kanske skattebetalarna i kommun och landsting?

Investera i en rivstart för Sveriges unga. Förslaget innehåller bland annat avskaffandet av det s k aktivitetsförbudet. I och för sig ett bra förslag, det enda man ”glömmer” är att Socialdemokraterna införde det från början genom de två arbetsmarknadspolitiska åtgärderna kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin, från1995 och 1998. Förbudet innebar att aktivitet endast kunde ges till ungdomar tidigast efter 90 dagar. Kort minne?

Folk kommer inte att arbeta mer om skatten sänks ytterligare tolkar man sin undersökning. De ”glömmer” en viktig grupp som är en annan viktig måltavla för skattesänkningar på arbete, de som inte har något jobb. Skattesänkningarna ska ju även tjäna som morot för dem. Undrar hur den gruppen skulle ha svarat?

Ohly vill ju i alla fall sänka skatten för en grupp, fotbollsspelare, alltid något...

Sanningen är att denna debattartikel inte besvarar särskilt många frågor utan skapar ännu större osäkerhet på vad detta vänsterexperiment vill och tycker.

Relaterat: DN, DN, DN, AB, AB, Nya Moderaterna, Exp.

Andra bloggar om , , , , , , .

2 kommentarer:

Margareta T sa...

Håller med dig i kritiken, men investeringen i välfärden kanske inte är tänkt att permanentas...? Ja, det var inget försvar för oppositionens jobbpolitik som du förstår. Ett slags analys!

Sen handlar väl inte jobbpolitiken om morötter utan om att ha rejält på fötterna för att få jobb - kunskap till exempel.

Dick Bengtson sa...

#Margareta# Morötter får man bättre syn av, sägs det.
Bättre syn för att genomskåda den rödgröna skattepolitiken kanske, och inse att den bygger på höjningar för att bekosta bidrag för att inte jobba.