tisdag 13 januari 2009

Stoppa matchen?

Det börjar höjas röster för att Sverige i protest mot Israels krig i Gaza ska stoppa Davis Cupmatchen mot just Israel 6-8 mars i Malmö. Kraven som oftast kommer från vänsterpolitiker motiveras med att vi inte ska ha idrottsutbyte med krigförande länder.

Jag sympatiserar självklart inte med Israels anfallskrig mot Gaza även om jag intellektuellt kan förstå motiven, men argumenten för bojkott håller inte på långa vägar.

Med samma argument skulle vi bojkotta idrottsutbyte med USA, Storbritannien, Ryssland och kanske även Kina och ett antal afrikanska stater. De är alla mer eller mindre aktiva i diverse krigshandlingar i bland annat Irak, Georgien och Nepal.

Ett bättre sätt att markera tycker jag är att faktiskt spela matcher men kanske inte delta på banketter eller andra ”happenings” runt matcherna. Jag skulle även vilja ge de idrottare som vill lite friare tyglar att uttala sig i politiska frågor. Alla som idrottar på elitnivå är inte muskelstinna broilers utan egen tankeförmåga.

Tänk att få höra Robin Söderling inför tennismatchen på en presskonferens tala om hur illa han tycker om kriget i Gaza utan att för den skull förnedra de israeliska spelarna. Det skulle få mycket större genomslag än en ensidig svensk bojkott.

Nu fattas det bara att Mikael Wiehe dammar av gitarren och skriver en ny låt för att de gamla vänsterdemonstranterna ska leta fram Palestinaschalarna och marschera på gatorna som i Båstad 1975. Den här gången kanske de får kedja fast sina rullatorer utanför tennishallen.


Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD.

Andra bloggar om: , , , .

3 kommentarer:

Joakim sa...

Vilket skitsnack om att bojkotta Israel. Kina var visst helt okes för vänstersvergie. En regim. Hycklare är dom av värsta sort.

Olbap sa...

Feministiska socialistkvinnor stöder islamistiska Hamas, som vill införa sharia i Gaza. Egendomligt vad dessa tider skapar "strange bed-fellows"...

Danne sa...

Vad är det för fel med att folk protesterar mot orättvis behandling? Menar ni att världen blir mer demokratisk då fler ledare tillåts vara krigiska?