måndag 19 januari 2009

Bloggarna mot resten

Mitt husorgan Svenska Dagbladet hade igår en artikel där man vill leda i bevis att alla bloggare är någon slags homogen mobb som orsakar ”bloggbävningar” med blixtens hastighet och tar som senaste exempel bråket kring Liza Marklunds bok ”Gömda”.

Jag tycker oftast att SvD har bra och analytiskt material och håller många gånger med om det som skrivs på t ex ledarsidorna, men här har man verkligen fått saker om bakfoten.

Den s k bloggosfären består av många olika människotyper och speglar minst lika många åsikter som samhället i övrigt. Det råkar bara var så att bloggen är ett mycket billigt, behändigt och snabbt sätt att förmedla sina tankar och åsikter. Om någon läser dem så är det naturligtvis bra men jag tror att många bloggar även för sin egen skull, som en slags offentlig dagbok. Jag är övertygad att en stor grupp bloggare skulle få lika få människor att lyssna om de ställde sig på Sergels Torg med en megafon, det här sättet är bara bekvämare.

Många bloggare förmedlar mer eller mindre rumsrena politiska åsikter, anonymt eller med sitt namn. Andra är exhibitionister som bara får en kick av att se sin bild på nätet, inte helt olikt en blottare om man får var lite fräck. Vissa skriver om trädgårdsskötsel, andra om veteranbilar, några om mode, vissa om sport.

Så särskilt homogent är det alltså inte, dessutom skriver inte majoriteten av bloggarna om FRA, IPRED eller för den skull Marklundaffären. Det är egentligen ganska få men högljudda och välartikulerade människor som är duktiga på att ta plats även på nätet och vet hur de ska få upp sina bloggar på diverse listor och därmed få ut sina åsikter.
Och ”gammelmedia hakar på, rädda att missa tåget. Det påminner om Investor under Internethypen på 90-talet, rädda för att missa inte hänga med köper man Spray, förmodligen den sämsta affär man någonsin gjort.

Så vadå bloggbävning? Marklundhärvan handlar om en kvinna som skriver en bok om en annan bok! Jag är helt övertygad om att en stor majoritet inte bryr sig det minsta om Liza har slirat en del på ”sanningen” utan betraktar boken som en bra produkt som behandlar ett viktigt och angeläget ämne.
För mig låter det snarare som om någon vill profitera på Lizas framgång. Skulle ”Gömda” varit skriven av någon mindre känd eller mindre rik person skulle förmodligen aldrig den senare boken sett dagens ljus.

Slutligen en liten lustighet i sammanhanget. Liza Marklunds förlag heter Piratförlaget och så vitt jag vet så har inte Liza samma åsikter som partiet med samma namn i vissa ”bloggbävningsfrågor”. Kanske upplagt för en liten namnbloggbävning?

Relaterat: SvD, DN, AB, AB.

Andra bloggar om , , , .

2 kommentarer:

Jocke sa...

Håller fullständigt med dig. Det är inte alls fråga om en bloggbävning utan om en liten grupp extremt målinriktade och motiverade vänsterbloggare. Syftet är inte att misskreditera "etablissemanget" för de bloggare det handlar om här är en del av vänsteretablissemanget. Det är därför de får så mycket uppmärksamhet av gammelmedierna. Syftet är inte heller att påvisa detaljfel i Marklunds bok utan att misstänkliggöra hela innehållet - att det finns svenska kvinnor som har råkat fruktansvärt illa ut efter att ha råkat i klorna på muslimska män och att islams kvinnosyn och syn på andra kulturer skulle kunna vara en av orsakerna.

Det här är bara en del i kampanjerna mot SD och för islamiseringen av Sverige.

Dick Bengtson sa...

Håller delvis med dig förutom de sista två meningarna som bara är snömos.