En morddömd man, som för två år sedan tvingades avsluta sina läkarstudier vid Karolinska institutet, har enligt Upsala Nya Tidning antagits till läkarlinjen vid Uppsala universitet.
Enligt Socialstyrelsen kommer mannan i vilket fall som helst inte kunna få ut någon läkarlegitimation.
I vanliga fall borde samhällets inställning vara att om man suttit av sitt straff, sonat sitt brott, så börjar man om på noll och skulle därmed i teorin kunna syssla med vad som helst. I teorin alltså.
I praktiken finns redan det s k ”pedofilregistret” där alla som vill arbeta inom förskola och skola måste hämta registerutdrag och visa upp för arbetsgivaren. Det finns också arbetsgivare som villkorar en anställning med att den tilltänkte medarbetaren själv begär ett utdrag ur straffregistret vilket är beklagligt men förståeligt, särskilt när det gäller småföretagare.
Var ska man då dra gränsen? För mig verkar det rimligt med en ”mänsklig gräns”, d v s har du dömts för ett brott som fysiskt skadat en annan människa så är du olämplig att arbeta med andra människor. Det går förstås alltid att diskutera exakt var gränsen går, att oavsiktligt kört på någon med bilen och skadat denne, är det tillräckligt o s v, men det borde kunna gå att lösa.
Det skulle betyda att någon som dömts för ekonomiska brott mycket väl skulle kunna bli läkare eller lärare, men inte någon som dömts för misshandel.
I det första fallet får man kanske hålla ett extra öga på kaffekassan...
Relaterat: SvD, AB, DN.
Andra bloggar om utbildning, brott.
HP, Apple, Sony, IBM, Acer, Asus 100-tals laddare i lager.
lördag 17 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar