torsdag 22 januari 2009

Matsäck från skolan

En skoldirektör i Jönköping föreslår att föräldrarnas i fortsättningen inte ska behöva betala diverse avgifter för skolutflykter, fika och lunchlådor till aktiviteter och resor. Han menar att föräldrarna kan ha ansträngd ekonomi och att detta bara blir ytterligare ett ok på deras axlar.

Enligt skollagen ska utbildningen vara avgiftsfri för eleverna, vilket är bra. Däremot tycker jag att den gode skoldirektören missar en del i sitt resonemang.

Vem har sagt att det ska vara gratis att ha barn? Barn ger mycket glädje, kärlek och nya dimensioner åt dig som vuxen, men billigt är det inte. Jag håller helt med fotbollsfrun Malin Wollin i hennes resonemang att har man inte råd att ordna en matsäck för 10-15 kronor då är man verkligen illa ute.

Man missar en del mysiga stunder med barnet. Att planera den där matsäcken, kanske handla och fixa till den tillsammans tyckte i alla fall jag var en höjdare när det begav sig.

Inget barn vill bli utpekat. Om vissa barn ska komma förbi skolan i Jönköping och hämta en matsäck kommer naturligtvis dessa barn känna sig utpekade inför sina kamrater. Eller menar skoldirektören att skolan ska stå för alla barns matsäckar?

Vissa aktiviteter kommer att ställas in. Många skolor gör ett ambitiöst arbete och ordnar studiebesök och utflykter för att ge innehållet i undervisningen ytterligare en dimension. Detta är oftast inget som är obligatoriskt enligt läroplanen och risken är att skolan helt enkelt ställer in dessa om föräldrarna inte ens kan bidra med en enkel matsäck.

Skolan behöver tiden. Personalen som arbetar i skolmatsalarna är ofta anställda på ferietjänster, man är ledig under loven. Det betyder att de få dagar på året som hela skolan är på utflykt eller idrottsdag kan användas till fortbildning och det har inte minst Bert Karlssons program i höstas visat ett stort behov av.

Att man inte ska kräva föräldrarna på dyra pengar för exklusiva studieresor och liknande har jag full förståelse för men det här är ju löjligt.


Läs fotbollsfruns blogg här.

Relaterat: AB, AB.

Andra bloggar om .

3 kommentarer:

Sabine sa...

Otroligt synd att du inte själv förstår vad du pratar om, visar egentligen bara att du aldrig levt på soc existensminimum, och kanske borde pröva på det innan du snackar om sånt du inte förstår nästa gång. Om du sedan fortfarande tycker att det är ok, då får det stå för dig.

Anonym sa...

Det är inte bara mysighetfaktorn som är viktig.

Som lärare ser jag hur mycket matsäcken spelar in rent pedagogiskt.

"De här mackorna har mamma/pappa gjort till min skolutflykt. De tycker skolan är viktig och vill samarbeta med lärarna så att den blir bra för mig".

Detta gäller inte minst de elever vars ensamstående föräldrar inte riktigt har tid/förmår hjälpa till med läxläsning och studierna inför prov.

Det handlar om vilka signaler vi som vuxna ger barnen - i allra första hand.

Och... då kan man ju fundera över hur ett barn uppfattar en förälder som tycker att det inte är deras uppgift att ge sina barn mat på en utflykt?
Undrar som samma föräldrar kräver hemkörning av skolmaten när ungarna är sjuka?

Dick Bengtson sa...

¤Sabine¤ Pannkakor eller mackor, det spelar ingen roll. Jag hävdar fortfarande att man som förälder har råd med så enkla saker. Det kanske låter tråkigt, men det handlar alltid om prioriteringar.
¤Stumpan¤ Jag kan bara hålla med. Bra kommentar, jag har också arbetat en hel del i skolans värld och sett vad det kan betyda.