Under hösten har många debattörer diskuterat för- respektive nackdelar med att vi i Sverige alltmer går mot ett tvåpartisystem.
Idag publiceras två nya undersökningar från Demoskop och Skop som visar på helt andra möjliga valresultat.
I den ena undersökningar är KD nere på 2,5 procent, långt under riksdagsspärren. Det är visserligen långt kvar till valet och mycket kan hända men det inspirerar till tankar om helt nya konstellationer i svensk rikspolitik.
Scenario I: KD åker ur, SD kommer in och blir vågmästare. I det läget skulle åtminstone inte jag förorda samarbete med SD och troligen är inget av blocken intresserade. Knäckfrågan infinner sig direkt eftersom detta scenario gör att båda blocken behöver stöd (eller nedlagda röster) från SD för att kunna bilda regering. Är ett sådant stöd ett svek mot blockens politiska heder? Vad är alternativen?
Scenario II: KD åker ur, Piratpartiet kommer in och blir vågmästare. Väldigt osannolikt, jag vet, men större under har hänt. Minns hur USA med collegegrabbar slog den sovjetiska lagmaskinen i OS-hockeyn 1980!
Är det någon skillnad mellan stöd i regeringsbildningen från ett enfrågeparti än från SD? Blir regeringspolitiken stabilare då?
Det går att variera detta i det oändliga men om ett litet nytt parti klarar spärren och blir vågmästare så riskerar blocktänkandet att sättas ur spel. Nu tror jag ju fortfarande på en seger för Alliansen, inklusive KD, men man måste även förbereda sig mentalt på andra resultat.
Personligen skulle jag nog förorda ett närmande mellan Alliansen och Miljöpartiet. Dels är ju vi i Moderaterna det nya miljöpartiet (!) dels har MP de senaste åren på riksplanet utvecklats från ett gäng trädkramare till ett mer pragmatiskt parti som i vissa frågor, t ex synen på friskolor, faktiskt ligger närmare Alliansen än den röd-gröna röran. Ett sådant samarbete skulle förvisso bli tufft att hantera men jag tror det skulle gå med lite god vilja.
Relaterat: DN, SvD, AB.
Andra bloggar om politik, Alliansen, Miljöpartiet, Piratpartiet.
söndag 11 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar