måndag 12 april 2010

Har du leg?

Ovanstående fråga känner säkert de flesta av er igen, oftast ställd i unga år när man frusen stod i krogköer eller på Systembolaget. Under senare år har frågan även dykt upp i samband med tobaksinköp eller vid inlämning av spel på hästar eller fotboll från unga människor.

Nu kommer vi att kunna höra frågan igen, nämligen ute på alla våra skolor. Alliansregeringen föreslår att alla lärare från 2012 ska ha legitimation för att kunna få en fast anställning. Med några undantag, yrkesprogram och modersmålsundervisning, måste också en lärare ha legitimation för att få sätta betyg på eleverna.

Ett jättebra förslag tycker jag, lärarfacken är också positiva och till och med Socialdemokraterna är nöjda.

Jag tror detta självklart kommer att höja statusen för läraryrket på sikt, däremot är jag inte säker på att det räcker med detta.

Lärarkåren måste våga ta diskussionen om arbetstiden för att nå ända fram, en förändring till semestertjänster ihop med en förändring av elevernas terminstider är på sikt den enda lösningen för att Sveriges lärare ska få den status de så väl förtjänar även i den allmänna opinionens ögon.

Mina tidigare inlägg i ämnet hittar du här och här.

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, AB, AB, Dagens Samhälle, Exp, Exp.

Andra bloggar om , , , , , .

Inga kommentarer: