måndag 5 april 2010

Avskaffa dagen idag

Idag är det Annandag Påsk. En meningslösare dag får man leta efter. Att den finns kvar som en rest från vår kristna historia inser jag såklart, men varför?
I och för sig skönt för den som är anställd att få vara ledig och kanske ta ett spadtag i trädgården eller, som jag, få en extra sovmorgon. Men i grunden som sagt, en meningslös, och dyr, dag.

Vi lever i ett sekulariserat samhälle med kyrkan skiljd från staten så det borde räcka alldeles utmärkt med alla övriga helgdagar vi har med religiös bakgrund.

Om vi avskaffade annandagen som helg skulle det dessutom bli en bra injektion till landets ekonomi. Som en alternativ helgdag lanseras härmed 7 juni.

Varför det undrar du då? Jo, för då kan de som inte måste jobba dagen efter verkligen fira vår nationaldag utan att tänka på morgondagens arbete. Är inte det ett bra förslag, så säg?

Dessutom blir den dagen ändå billigare för samhället eftersom två gånger av sju infaller den ändå på en lördag eller söndag till skillnad från annandagen som alltid är en måndag. Jag tror heller inte konsumtionen skulle minska nämnvärt heller, de flesta gör ju sina stora inköp av främst matvaror före påsken.

Relaterat: AB, E24.

Andra bloggar om , , , , .

4 kommentarer:

Margareta T sa...

Instämmer trots min kristna bakgrund i vad du säger. I USA firar man bara påskafton om jag inte minns helt fel. Kanske skulle räcks för oss också.

Hur som helst - jag är alltid väldigt stressad av jul och påskhelgerna, så för min del kan de gärna smalna av!

Anonym sa...

Varför skulle USA vara en förebild?
skönt med ledighet och vi har råd med en ledig dag allt annat är dåliga undanflykter!

/ Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Vore det inte bättre med ledigt 7 juni?
Då kunde du ju fira nationaldagen, besöka slottet och vifta med svenska flaggan utan att tänka på jobb dagen därpå. Bra, eller hur?

Anonym sa...

Hej Dick

Funkar inte för mig! Det är mitt i min högsäsong så jag måste jobba och dra in skattepengar! :-)

/ Jensa