söndag 18 april 2010

Ett val om regeringsduglighet

Jag hade förmånen att i helgen vara med på Moderaternas Kommunala Rikskonferens i Göteborg. Spännande och intressanta seminarier, spännande och intressanta människor.

Det var väldigt roligt att se och känna vilken kraft det finns i organisationen och vilken vilja att få fortsatt förtroende för ännu en mandatperiod i regeringsställning.
På plats fanns förutom diverse statsråd och förbundsstyrelsefolk företrädare från alla kommuner och landsting i landet. Från kommuner där partiet har egen majoritet till oppositionspolitiker, främst från Norrland, där ett rött täcke legat över makten som ett isländskt asklager i över 100 år. Förutsättningarna att driva sin politik skiftar rejält med andra ord.

Under de här intensiva dagarna funderade jag till och från på vilken fråga som kommer att väga tyngst i det kommande riksdagsvalet. Blir det jobben? Skatterna? Skolan? Välfärden?

Svaret kom när jag hörde Fredrik Reinfeldts tal: Det blir hela paketet! Det handlar inte om det ena eller andra utan om allt på en gång. Jag skulle vilja sammanfatta det som en fråga om regeringsduglighet.

Jag hoppas att alla väljare innan de avgör var de lägger sina röster funderar igenom hela paketet och jämför de olika alternativen som helhet.

Vi har nu, tillsammans med våra vänner i Alliansen, visat att vi kan ta ansvar för de offentliga finanserna även i tuffa tider. Vi har visat att vi genomför det vi lovar i valrörelsen (tragiskt att det ska vara ett argument, förresten). Vi har visat att vi har förmåga att komma överens med andra partier med landets bästa för ögonen. Vi har visat att vi genom vår politik får respekt och förtroende även internationellt. Vi har visat att vi vill ge de enskilda medborgarna större frihet att själva utforma sina egna liv.

Fundera en stund på vad våra motståndare i vänsterexperimentet ställer upp med på andra planhalvan. Har de ens kunnat enas om vilken färg på matchtröjorna de ska ha? Är det någon som uppfattar en gemensam taktik? De kanske inte kommer ut på plan i andra halvlek utan blir kvar i omklädningsrummet grälandes om de ska anfalla från vänster eller från höger?

Fundera en stund vilken lagkapten som inger mest förtroende, Reinfeldt eller Sahlin? Det är ju som att jämföra Steven Gerrard med Henrik Rydström, det går ju bara inte...

Bilden på lagkapten Reinfeldt är tagen av Emilia Öije.

Relaterat: DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, AB, AB.

Andra bloggar om , , , , , .

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dick min vän!
Ibland tror jag du får lite av lärar rollen över dig, lär barnen vad som är rätt och förkasta det som är fel (ibland var det lärarens åsikter som gällde när man var liten), hela paketet är inte bara svart eller vitt ibland måste man ha hela hatten på sig och självklart finns det bitar som man inte stöder men det får man ta, det är helheten som är vktig. Jag tror att det som politiker är mindre pedagogiskt att tala om för hälften av befolkningen att de är minder vetande och att de röstar fel. Jag tror inte det hela är så enkelt.
Vi ses på Bollmoravallen för en fika inom några veckor. Jag ringer

Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Vi har bytt namn på anläggningen, den heter numera Tyresövallen. Lysande, eller hur? Men gärna en fika i alla fall...

Anonym sa...

Hej

Jag ringer, jag bakar och du tar med dig fika, är det en rättvis fördelning?

/ Jensa

Dick Bengtson sa...

Vi köper fika och gynnar det lokala näringslivet i Tyresö. Jag tror inte du kan baka..;)