fredag 9 april 2010

Skattekramare Östros

Vilka som har tjänat mest på alliansregeringens politik debatteras för fullt mellan de politiska blocken.
I en tabell som Finansdepartementet tagit fram ser man att de med inkomster mellan 21 000 och 30 000 i månaden är de som i procent räknat gynnats mest. Socialdemokraternas Thomas Östros kommenterar med ”... den här regeringen har riktat sina skattesänkningar med kirurgisk precision mot de rika”.

Medianlönen i Sverige ligger på ungefär 25 000 i månaden. Vadå de rika? Östros talar alltså om lärare, sjuksköterskor, gymnasieingenjörer, hantverkare och poliser. Vanliga hårt arbetande människor.

I en intervju i Dagen Eko säger Östros ungefär att ”det här kan vi inte tolerera och vinner vi valet så utesluter jag inte skattehöjningar för dem som tjänar mest”. Han exemplifierar sedan i intervjun med att ”de som tjänar en miljon om året inte behöver något jobbskatteavdrag”.
Först talar han om att de "rika" tjänat mest, d v s de som tjänar 21 till 30 tusen i månaden. När han sedan inser sitt misstag exemplifierar han med dem som tjänar över 83 tusen per månad. Så talar en finansministerkandidat!

Östros tillämpar det klassiska ”politikersättet” att räkna, när det gynnar en själv räknar man i procent, när det gynnar en själv att räkna i absoluta tal så gör man det.
Om Östros hade brytt sig att räkna i absoluta tal vem som betalar vad skulle han snart konstatera att de han kallar ”rika” redan idag betalar alldeles för mycket inkluderat statlig skatt, värnskatt och skatt på konsumtion. Men det gynnar ju inte hans syften.

Relaterat: DN, DN, SvD, AB.

Andra bloggar om , , , .

Inga kommentarer: