torsdag 4 februari 2010

Minst koldioxid från Tyresö

Det händer titt som tätt att Alliansen i Tyresö får kritik från oppositionen för att vi inte satsar på miljön, att vi inte bryr oss, att vi inte vill något. Inte minst Miljöpartiet brukar ägna mycket energi åt att försöka påpeka hur usla vi är.

Den som följer med i det kommunala arbetet vet att detta är inte sant. Visst, man kan alltid göra mer, visst man kan satsa hur mycket av skattebetalarnas pengar som helst på diverse åtgärder. Vi försöker göra saker systematiskt och i ett tempo vi klarar av, med kontroll över kostnaderna.
Just nu pågår till exempel ett ambitiöst arbete med en klimatstrategi.

En rolig bekräftelse på att vi måste gjort något rätt, någonstans, är den statistik som idag publiceras i tidningen Dagens Samhälle.

Den statistiken visar att vi släpper ut minst koldioxid per invånare i landet! Rikssnittet är 5,64 ton, i Tyresö släpper vi ut 0,67!

Här kan man ju såklart invända att vi inte har någon tung industri som exempelvis bottenplacerade Oxelösund men skärskådar man tabellen som endast visar transportsektorns utsläpp så är vi bäst även där!
Rikssnittet är 2,28 ton medan vi endast släpper ut 0,43 ton. Att analysera detaljerna är inte helt enkelt men vårt arbete med att försöka hantera schaktmassor vid byggen med korta transportvägar och möjligheten för kommunens personal att köpa miljöbilar har ju såklart bidragit.

Härligt att få bekräftelse på att det går bra! Siffrorna är visserligen från 2007, men jag är övertygad om att de inte blir sämre 2008 eller 2009. Vi kanske inte alltid är så bra på att berätta om allt vi gör, men något rätt är det uppenbarligen.

Nu lägger vi på ett kol (!) till, för vi är stolta men långt ifrån nöjda!

Relaterat: AB.

Andra bloggar om , , , .

Inga kommentarer: