tisdag 2 februari 2010

Grattis Tyresöelever!

Efter ett initiativ från Alliansen fattade idag Kommunstyrelsen ett oerhört viktigt beslut för alla barn och ungdomar i Tyresö. Under de kommande åren ska alla kök i skolorna byggas om så att de klarar kraven för att laga maten lokalt på varje skola, s k tillagningskök.

Jag ser beslutet som en stor frihetsfråga för de enskilda skolorna. Nu kommer varje skola i princip att kunna bestämma sin egen matsedel.

En fördel man direkt kan se är att den mat som blir över kan sparas och återanvändas i nya rätter och inte som idag måste kastas av hygienskäl. En stor vinst både för miljön och ekonomin!
Varje skola får också större möjlighet att handla lokala, och varför inte ekologiska, råvaror som grund.
Dessutom får ju såklart alla Tyresös elever och föräldrar en helt annan möjlighet att påverka sin lokala matsedel. En vinst för närdemokratin!

Nu gäller det för skolorna att börja förbereda sig med kompetensutveckling för kökspersonalen och, inte minst, starta rekryteringen av riktiga, utbildade kockar. Att få arbeta dagtid, måndag till fredag, med lediga helger borde vara rena drömmen för många kockar som idag arbetar kvällar, helger och nätter, ibland i stökiga miljöer.

Relaterat: DN, SvD.

Andra bloggar om , , , , .

Inga kommentarer: