söndag 21 februari 2010

Tyresösossarna sjunger falskt

I Tyresö har vi sedan 1985 haft musikklasser från årskurs 4 upp till årskurs 9. Klasserna har varit framgångsrika och rönt positiv uppmärksamhet även utanför kommunen. Man ägnar sig i huvudsak åt körsång och musikteori.

De senaste åren har musikklasserna haft svårt att attrahera tillräckligt många sökande för att fylla en ny klass i årskurs 4 vilket inneburit en tuff belastning för hemskolans ekonomi. För att få ihop en klass med 30 elever krävs runt 40 sökande som sedan gallras via intagningsprov. Sedan finns alltid risken att antalet elever minskar med åren p g a elever som flyttar, byter skola osv. Att den aktuella skolans ekonomi dessutom varit knackig har såklart inte gjort saken bättre.

Inför kommande läsår finns ännu inte sökande så att det räcker till en ny klass. Med ovanstående ekvation saknas 15-20 sökande. Det betyder naturligtvis att rektorn är tveksam till att starta en ny klass. Tråkigt, men inget konstigt. Rektorn måste ju ta ansvar för hela skolans ekonomi och säkra alla elevers tillgång till en bra undervisning.

I sin tidning och på diverse bloggar påstår nu Socialdemokraterna att det är Moderaterna som hotar att lägga ner musikklasserna! Kvalificerat skitsnack!

Sanningen är att det är rektor och ingen annan som fattar beslut om att starta, eller lägga ner, en profilklass och ingen annan.
Från politiskt håll kan man naturligtvis ha åsikter och önskemål om det ena eller det andra men beslutet är rektors. Dessutom skulle det troligen vara ett lagbrott om vi från politiskt håll gav en skola extra bidrag för en sådan verksamhet.
Eventuella extra tillskott till skolpengen ska nämligen följa den enskilda eleven och vi skulle hamna i en väldigt konstig diskussion om vi gynnade eleverna i musikklasserna individuellt, eller hur?
Socialdemokraterna hävdar också att klasserna tillkom efter ett beslut i Kommunfullmäktige, sanningen är de startade som en försöksverksamhet som fortfarande pågår (!) och det vet sossarna.

Risken nu är att Socialdemokraterna i sin iver att skylla allt på oss Moderater skrämmer bort fler sökande till musikklassen. Snacka om att vara kontraproduktiv!

Jag hoppas verkligen den nya musikklassen får tillräckligt många sökande för att kunna starta upp till hösten. Om inte kanske det är tid för lite eftertanke och kanske en viss förnyelse av verksamheten, jag vet att det figurerat förslag i den riktningen, kanske är det dags nu?

Andra bloggar om , , , , .

Inga kommentarer: