onsdag 8 oktober 2008

Sitt ner i båten!

Media överträffar varandra med svarta rubriker om alla kriser som finns. Bankkriser, finanskriser, lånekriser, bostadskriser och snart sagt alla kriser. Visst är det allvarligt på finansmarknaden och visst är det tragiskt för dem som blir av med sina arbeten på Volvo, men någon hejd borde det ju vara. Man skulle kunna tro att tredje världskriget hade brutit ut.
Östros skriker om överläggningar (visst påminner han om en pastor i pingstkyrkan?) och vill pytsa ut pengar på diverse bidrag hit och dit. Alla skriker om vartannat och vill att ”någon ska göra något”.
Men om vi tar ett steg tillbaka och funderar på för vilka det verkligen är kris så landar vi på tre grupper.

*De som har så små marginaler för sina boendekostnader att de inte klarar en ränteuppgång på några procent. Detta hade mycket väl kunnat inträffa i en ordinär konjunktursvängning och man kan ju undra hur de tänkt att hantera det då?
*Aktieägarna som ser sina innehav halveras. Att köpa och äga aktier (och fonder) medför alltid en risk och har du inte råd att förlora pengarna ska du inte handla med aktier utan ha pengarna på ett bankkonto.
*De som eventuellt blir av med sina arbeten i lågkonjunkturens spår. Det är naturligtvis tragiskt men inte första gången och säkert inte sista. Att hantera detta och hjälpa dessa människor finns skyddsnät för sedan tidigare och är inget nytt fenomen.

Det kan låta cyniskt men jag tror att det bästa vi kan göra just nu är att ta det lugnt, avvakta och låta de värsta vindarna lägga sig. När det sedan lugnat ner sig kan man på ett systematiskt sätt analysera om det behövs fler åtgärder och eventuell stimulans från staten.
Handlingskraft är inte att skrika högst för att skapa kortsiktiga politiska plus utan att på ett nyktert och sakligt sätt sprida tro på framtiden.
Det kommer nya högkonjunkturer, det är bara svårt att se dem för alla svarta rubriker.

Läs mer: SvD, SvD, AB, AB, DN, DN.

Andra bloggar om , .

Inga kommentarer: