tisdag 14 oktober 2008

Medaljens baksida

En norsk nyutkommen bok skildrar hur samvetslösa fotbollsagenter handlar med småpojkar från utvecklingsländerna för att sedan dumpa det stora flertalet som aldrig blir några stjärnor.
I vissa fall pantsätter pojkarnas föräldrar sina ägodelar för att ha råd att skicka sina söner till provspel hos storklubbarna.
Hanteringen påminner till viss del om när flickor från forna öststater som Moldavien, ibland med föräldrarnas goda minne, luras till prostitution av samvetslösa ligor på Balkan.

Här har verkligen Sepp Blatter en uppgift. Använd en del av FIFA:s pengar till att hjälpa utvecklingsländerna så att de själva får möjlighet att utveckla sina talanger och inte frestas skicka dem till en slavliknande tillvaro. Se även till att ta storklubbar och agenter i örat för att stoppa deras del i hanteringen.
Tyvärr är väl risken att Blatter inte bryr sig nu när han är vald till president och mutorna han troligen vann valkampanjen med gick nog till andra saker.

Dessutom är det ju ett känt faktum att de flesta talangerna utvecklas bäst i trygghet på hemmaplan. Vad jag kan minnas är det väl bara Per Zetterberg och Sebastian Larsson som verkligen blivit något av alla svenska tonåringar som givit sig ut i Europa.

Relaterat: SvD, AB.

Andra bloggar om .

2 kommentarer:

Jonas sa...

Det hela är ett ämne som är värt att undersöka närmare, men: trygghet i hemmiljö-argumentet faller. Tror du att Elfenbenskustens genomsnittsförening är i närheten av samma standard som en svensk dito? Att döma klubbarna efter en sensationsvinklad tidningsartikel är fel.

Dick Bengtson sa...

Nej visst har du en poäng där, men det finns så mycket annat att ta tag i utanför fotbollen i "normal" ålder för ett ungdomsproffs. Handla mat och tvätta för att ta några jordnära exempel. Har själv sett på nära håll hur svårt det kan vara.
Sedan var det ju inte svenska klubbarna jag avsåg, för mig finns det inga "storklubbar" här i landet.