onsdag 22 oktober 2008

Medveten HIV-smitta

En professor vid Smittskyddsinstitutet vill avkriminalisera medveten spridning av HIV. Hans chef, GD Ragnar Norrby, vill inte gå riktigt så långt men tycker att straffen är alldeles för hårda, ett till tio års fängelse för grov misshandel även om sexpartnern inte smittas. Motivet skulle vara att smittspårningen försvåras och fler smittade väljer att förbli anonyma.

Bloggosfären har verkligen gått loss på detta ämne och med några stickprov kan man hitta åsikter som att det är var och ens sak att skydda sig själv, blir du överkörd när du går mot rött så skyll inte på bilföraren, till att straffskalan borde vara för mordförsök istället.

Vad tycker då jag? Att människor inte vågar testa sig av rädsla för straff tror jag inte alls på, det är inte dumhet som bestraffas. Däremot är säkert rädslan att få ett besked som kommer att förändra, och kanske förkorta, hela ens liv en tung faktor. Ångesten efter en natt med en tillfällig förbindelse, kanske i fyllan och villan, blir säkert inte bättre med dessa tankar. Jag är ganska övertygad om att de allra flesta människor i den situationen i fortsättningen är väldigt noga med att skydda sig, om inte annat för att dämpa just den ångesten.

Det fåtal som fullt medvetna om sin smitta däremot fortsätter att ha oskyddat sex av vilket motiv det än månde vara är ju självklart en fara för sin omgivning och måste tas om hand fortast möjligt. I de fallen tycker jag straffskalan är helt rimlig.

Jag tror att professor Albert har fått sina ”fifteen-minutes-of-fame” med det här uttalandet, undrar om det var så han ville ha dem? Under dagen har det dessutom kommit en dementi från ”högre ort” som ni kan läsa här. Kanske professor Albert i fortsättningen får tömma papperskorgarna på Smittskyddsinstitutet istället?

Slutligen, ni vet väl att GD (Generaldirektör) är det absolut finaste man kan vara – bara en bokstav från gud...

Relaterat: Dagens Medicin, DN, SvD, AB.

Andra bloggar om , .

Inga kommentarer: