torsdag 2 oktober 2008

Scientologi – hot eller skämt?

Tittade på gårdagens avsnitt av Uppdrag Granskning som handlade om scientologirörelsen och dess kringverksamheter i form av missbrukarvård och droginformation. I programmet avslöjades bland annat deras hemliga ”skapelseberättelse” som är i klass med Star Trek och Stjärnornas Krig.
Grundaren L Ron Hubbard var mycket riktigt sciencefictionförfattare och skrev ihop ideologin på 50-talet.

När man hör hur rörelsen är uppbyggd och hur den styrs kan man antingen ta den som ett hot eftersom man tydligen eftersträvar något slags världsherravälde, eller som ett skämt och en spännande historia där det är svårt att tro hur någon överhuvudtaget kan ta detta på allvar.
Att Tom Cruise och John Travolta är med som frontfigurer och reklampelare kan ju bero på att de är så rika, berömda och uttråkade att de söker något nytt att lägga energi på, vad vet jag?
Gör man däremot tankeexperimentet att ideologin hade kommit till för några tusen år sedan, i en tid när människan inte var så upplyst och världen inte så utforskad som idag, så uppenbarar sig ett tredje alternativ.
Jag menar, Moses som delar ett hav, alla gudar inom Hinduismen, Jesus återuppstår, listan kan göras lång. Om de världsreligioner som vi helt självklart accepterar idag, oavsett om vi är troende eller inte, hade lanserats på 50-talet, hur hade de då mottagits?
Jag sympatiserar inte alls med scientologerna men ibland är det spännande att bara låta tankarna löpa, eller hur?

Läs mer: SVT, AB, SvD.

Bloggar om , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Läs Dianetikboken. Den är oerhört intressant och jag har själv blivit auditerad med mycket intressanta vinster. Scientologin är här för att stanna, därför att den fungerar.

Anonym sa...

Hur kan man hylla och beundra en psykopat som RL Hubbard? Det måste vara felskruvat i hjärnorna på dem som förespråkar denna maffiasekt som Scientologin ändå är!
Våra skattepengar går till en kriminell organisation och politikerna vågar inte stöta sig med denna USA-böld!