måndag 6 oktober 2008

Mellberg skadad – en gyllene chans

Olof Mellberg blev utbytt med befarad skada i Juventus ligamatch igår. Media trumpetar ut att det är illa för landslaget. Inte alls, tycker jag. Tvärtom är det här en gyllene chans att skapa positiv förändring och föryngring i backlinjen. Lasse Lagerbäck verkar vara rädd för förändringar och har tydligen svårt att hantera sådana. Se bara på SMS-petningen av Alexander Östlund och den konstlade uttagningen av Kennedy som ”första-prio-reserv” inför EM.

Olof Mellberg har genom åren varit en klippa i mittförsvaret och ska ha all respekt och uppskattning för sitt arbete, men allt har sin ände. Matcherna med trebackslinje har avslöjat att ingen av de tre, Mellberg, Hansson eller Majstorovic, är tillräckligt bollskickliga för att spela i en sådan uppställning. Dessutom tycker jag att Mellbergs roll som ledarfigur försvann när han avsade sig lagkaptensbindeln.

Nej, se det här som en gyllene chans att spela in nya krafter i försvaret. Jag håller med dem som säger ingen trebackslinje mot Portugal men en backlinje med Safari, Hansson, Stoor och Andreas Granqvist (såg ni hans solomål!) kan vara starten på en helt ny försvarsbemanning. Snart är förhoppningsvis även Erik Edman tillbaka och då behövs vare sig Mellberg, Hansson eller Majstorovic längre.

Läs mer i AB, AB, SvD, DN, DN.

Andra bloggar om .

Inga kommentarer: