måndag 14 november 2011

Partier i kris

I den senaste SIFO-mätningen kan man bland annat utläsa att både S och KD har uppenbara problem.

Vad Socialdemokraternas beror på vet vi ganska väl, brist på visioner och ledarskap. Jag tror också att många socialdemokrater är väl medvetna om det, men saknar lösningar. Håkan Juholt har, åtminstone ännu, knappast visat sig vara den Messias som kanske några i partiet hoppats på.

Det som oroar mig mer är krisen i KD. Medan Göran Hägglund och Mats Odell far land och rike kring i någon slags intern valkampanj så blöder partiet.
Partisekreteraren säger att partiet kommer hålla fast vid sin politik.
” Vi vet att det här kommer att ta tid, men vi tänker inte ändra inriktning. Vi tycker att barn, ungdomar och familjers villkor är viktiga och kommer fortsätta att fokusera på deras situation även om det tar tid att få igenom i opinionen, säger hon.”
Vilket parti kan inte skriva under på det?

För sin egen överlevnad måste KD hitta även andra profilfrågor, samtidigt som man städar bort de gamla surdegarna kring HBT-frågorna. 
I övriga Europa finns det många framgångsrika kristdemokratiska partier som lyckas attrahera väljarna. Kanske läge för lite benchmarking?
Om inte KD lyckas med sin ”makeover” finns det en uppenbar risk att Sveriges politiska landskap kommer se annorlunda ut efter valet 2014. Det vore synd (!).

Relaterat: SvD, SvD, SvD, DN, AB.


Bloggkollegor i samma ämne: Kjellberg, Antonsson.

1 kommentar:

Karpstryparn sa...

Dessa partier har problem sedan länge, och det vet de men struntar i det.