onsdag 9 november 2011

Borg och bankerna

Finansminister Anders Borg brukar inte skräda med orden när han talar om övervinster i banksektorn.
I sak håller jag med honom, bankerna kan inte ena dagen ta ut miljardvinster för att nästa dag komma med mössan i handen till Regeringen och be om stöd. I storbankernas fall vet de också att de kommer få stödet, eftersom de tillhör grundpelarna i det finansiella systemet.

Det Borg inte tidigare sagt, åtminstone inte offentligt, säger han idag.

” Jag tycker man som kund ska ställa krav på sin bank och är man inte nöjd med bankens agerande bör man naturligtvis byta bank.”

I grunden är en bank som vilket företag som helst som agerar på en marknad. Går det bra och kunderna är nöjda så kan man tjäna mycket pengar, vilket gynnar både medarbetare och ägare. 
Går det dåligt, tjänar man inga pengar och går i värsta fall i konkurs, vilket gör att medarbetarna förlorar sina jobb och ägarna sina pengar.

Så fungerar det i de flesta branscher på en öppen marknad. Är jag inte nöjd med en leverantör, då byter jag.

Det knepiga i det här fallet är att de flesta svenska bankkunder inte agerar på det sättet. En orsak kan säkert vara att det är ganska krångligt att byta. Är man multikund, med sparande, finansiella placeringar och kanske bolån så tar ett byte tid och kräver mycket energi.

Ändå hoppas jag att fler faktiskt följer Anders Borgs uppmaning, och byter bank om man inte är nöjd. Då får både ledning och ägare de signaler som säger, skärpning eller gå under. Det är så det ska fungera i första hand, inte med fler lagar som en del vänsterpolitiker skriker om.

Sedan måste regelverket för pensionsförsäkringar ändras så att man även där kan ta med sitt pensionssparande, utan förtida beskattning, och byta leverantör om man inte är nöjd.

Vilken bank jag har? Den enda storbank som ännu inte behövt gå med mössan i handen och be om offentligt stöd...

Relaterat: SvD, SvD, DN, DN, Exp, AB, AB.

1 kommentar:

E-mannen sa...

Vill man även ha koll på VART ens pengar lånas ut så kan man välja Ekobanken som ny bank.
Då vet man vad pengarna används till istället för inproduktiv spekulation.