söndag 2 oktober 2011

Byt politik, inte Hägglund

Nu är det officiellt att Mats Odell kandiderar som partiledare för KD, mot den sittande Göran Hägglund.

Skulle det gör någon skillnad ifall Kristdemokraterna bytte partiledare?

Möjligen för att markera internt att dåliga valresultat får konsekvenser, men knappast i övrigt.

Min uppfattning är att KDs problem inte handlar om Göran Hägglund, han är förmodligen en tillgång, utan om politiken. Att ta över efter legenden Alf Svensson har såklart inte varit lätt, men Hägglund har gjort vad han kunnat med det material han haft att jobba med.

När mitt parti, Moderaterna, genomgått sin breddning, och därigenom en dragning till vänster på den klassiska politisk skalan, skapades ett utrymme på högerkanten som KD kunnat utnyttja om man velat eller förmått.
Istället har man trasslat in sig, och fått fel mediafokus, i framförallt HBT-frågorna. För att KD ska bli ett stabilt, modernt parti måste man en gång för alla städa undan dessa frågor från dagordningen och bejaka alla människors lika värde, oavsett sexuell läggning.

Efter det kan man möjligen fokusera på att fylla platsen till höger om Nya Moderaterna. Dessutom tror jag att namnet, Kristdemokraterna, skrämmer bort en del väljare som i och för sig delar värderingarna kring familj och liknande, men inte ställer upp på kopplingen till religion.

Att Mats Odell, 64 år, skulle vara en frälsare (!) för partiet, tror jag inte en sekund på. Nej satsa på Hägglund, modernisera partiprogrammet och byt namn!

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Exp, Exp, AB, AB.


Bloggkollegor i samma ämne: Antonsson, Böhlmark, Hagbom.

Inga kommentarer: