onsdag 2 november 2011

Grekland vs Tyresö

Vad är det för likhet mellan Grekland och Tyresö?

Nej, det är inte vädret eller de fina badplatserna jag tänker på.

Både Grekland och Tyresö har politiker som vill ordna folkomröstningar i omöjliga frågor. 

I Tyresö vill oppositionen folkomrösta i budgetfrågor.

I Grekland vill premiärminister Papandreou folkomrösta om det stödpaket från EU som förhandlats fram.
Han spelar ett högt spel, inte bara med landets ekonomi och sitt eget mandat, utan även, vilket är mycket värre, med den ekonomiska utvecklingen i hela EU.

Genialt eller fegt? Döm själv. Jag tycker det är fegt och ett jäkla sätt mot de länder som faktiskt försöker hjälpa landet.

För det är väl ingen som på allvar tror att grekerna skulle rösta ja till ett paket som betyder åtstramningar och kraftiga besparingar i statens finanser.
Har man gladeligen tagit emot övergenerösa pensioner och absurda lönetillägg, trots att man förmodligen insett det omoraliska i det, kommer man knappast frivilligt gå med på att bli av med dem.

EMU-länderna har ju delvis sig själva att skylla som släppte in Grekland från första början. Det är dags för både självrannsakan och för huvuden att rulla. Frågan är om de som granskade Greklands ekonomi före EMU-inträdet överhuvudtaget kan räkna?

Och förresten, i Tyresö styr politiker som både vill och vågar ta ansvar för ekonomin. Kanske skulle vi bjuda in grekerna på studiebesök?

Relaterat: AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD.

Inga kommentarer: