söndag 6 november 2011

Hot går hem

Folkomröstningen är avblåst och Grekland är på väg mot en koalitionsregering. Uppenbarligen har premiärminister Papandreou, äntligen, förstått allvaret.

Att Tyskland och Frankrike tagit bladet från munnen och blivit tydliga med att Grekland faktiskt kan bli utkastade från EMU, verkar ha tagit skruv. Det är synd att det behövt gå så långt, men förmodligen var det nödvändigt.

Jag har tidigare skrivit om att grekerna inte förstår hur allvarlig landets situation är. Nu verkar de tunga politikerna i alla fall ha förstått. Det som återstår är nu det mödosamma arbetet med att få folket att förstå detsamma. Processen kommer bli lång och smärtsam och orsaka många protester, men det är den enda vägen grekerna kan välja om man inte vill förvandlas till en bananrepublik.

Viktigt för trovärdigheten är nu att grekerna även tar krafttag mot det utbredda skattefusket och korruptionen i alla samhällsklasser. Den klyfta som finns mellan staten och folket måste överbryggas för att landet ska komma på fötter igen.

Nu är det kanske dags för Merkel och Sarkozy att ta ett ”kvartssamtal” med Silvio Berlusconi också?

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, SvD, Exp, AB.

Inga kommentarer: