onsdag 15 januari 2014

Stenson vs Zlatan

Nu, några dagar efter Idrottsgalan, talas det fortfarande om hur Henrik Stenson kunde få så många fler röster än Zlatan. Stenson och bragdvinnaren Olsson var i en klass för sig med Ibrahimovic som klart distanserad trea.

Om man tittar på kriterierna för priset så säger de följande:


”Jerringpriset delas ut en gång per år för årets bästa svenska idrottsprestation, företrädesvis sedd ur ett internationellt perspektiv.”


Med den formuleringen är det inte alls konstigt att Henrik Stenson vann. I en individuell sport får man inte ha en dålig dag, vilket faktiskt går som lagidrottare. Att dessutom vinna både den totala USA-touren och Europatouren samma år borde egentligen inte vara möjligt, eftersom det i princip inte tillåter särskilt många misslyckade tävlingar.

Visserligen är inte golf att betrakta som en ”folksport”, bortsett då kanske från just Sverige och några länder till, i England finns t ex många kommunala banor av bra klass vilket inte existerar hos oss. Däremot tror jag att det internationellt är minst lika stort att vara tung golfspelare, särskilt i USA, Australien och vissa delar av Asien där fotbollen, ännu, inte är lika stor.

Skulle priset däremot handla om vilken svensk idrottare som är ”störst, bäst, och tyngst” i ett internationellt perspektiv, då vore Zlatan given etta, tycker jag. Men nu handlade det faktiskt om prestation under 2013.

Sedan hur mycket Zlatans idiotiska kommentarer om damfotboll spelade in, det får vi aldrig veta. Att det spelade roll är jag övertygad om. Hans timing där var ju inte särskilt bra.

Mer förvånande är då att Johan Olsson kunde hota Stenson, med tanke på hur liten skidsporten är i ett globalt perspektiv. Men vi svenska gillar uppenbarligen våra svettiga och snoriga längdåkare. Det kanske har något med arvet efter Gustav Vasa att göra?

Alla pristagarna genom åren hittar du här.

Relaterat: AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om olika sporter kan man ha hur många åsikter som helst. Nu sägs det att Svenska Golfförbundet kontaktade alla sina medlemmar för att rösta på Stensson men det förringar inte hans insats tycker jag. Det känns bra att priset inte gick till en medialt större sport.

Zlatan är fortfarande större än Sverige. Han säger precis vad han vill och behöver inte bry sig vad media säger. Snacka om lycklig sits.

Vänligen
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Jo, så gjorde även ridsportförbundet förra året och simförbundet året dessförinnan. Lite trist kan man tycka, men i år tycker jag det blev rätt i alla fall.

Håller med om Zlatan. Det han tyvärr inte tänker på, är att han är en stor förebild för jättemånga småkillar. Ett tungt och viktigt ansvar som han inte alltid lever upp till.