måndag 21 november 2011

Vad gör vi nu, lille du?

I gårdagens Agenda i SVT, satt Thomas Östros och vred sig som en mask när han fick frågan om han har förtroende för Håkan Juholt. Det längsta han kunde sträcka sig var att han har förtroende för verkställande utskottet. En tydligare markering får man leta efter.

Att Thomas Östros inte tillhör Juholts fanclub är väl i och för sig inte förvånande, men lägger man till diverse SMS och annat inser man att han inte är ensam i partiet om sin åsikt.

Socialdemokraternas vikande siffror bekräftas i alla opionsmätningar som presenteras, nu senast från Skop.

Man behöver alltså inte vara professor i statskunskap för att konstatera att det i dagsläget saknas en samlad opposition i Sverige.

Det betyder att det finns ett utmärkt läge för Alliansen och Moderaterna att ta nästa steg för att utveckla landet. Ett utmärkt läge för att positionera sig inför valet 2014 och mandatperioden därefter.
Att finanskris och problemen i södra Europa tarvar en försiktigt ekonomisk politik just nu betyder inte att det behöver vara brist på visioner.

Jag skulle vilja se tydligare signaler från firma Reinfeldt/Borg om vilka steg vi ska ta efter 2014.

Här kommer några tips:

  •  Fortsatt sänkt skatt för löntagare och pensionärer. Vi får inte nöja oss med att (ibland) passerat Danmark som landet med högsta skattetrycket.
  • Satsa på småföretagen. En uttalad målsättning måste vara att sänka arbetsgivaravgifterna för alla. Det är för dyrt att anställa idag.
  • Anpassa maxtaxorna inom förskola och äldreomsorg till de förhållanden som faktiskt råder. Kommunerna måste få möjlighet till större kostnadstäckning via brukaravgifter. Denna anpassning görs lämpligen samordnat med skattesänkningarna.
  •  Fortsätt utveckla grundskolan. Kanske det är dags för ett radikalt grepp som att slopa det långa sommarlovet, en kvarleva från bondesamhället. För att våra barn och ungdomar ska hänga med krävs förmodligen längre och fler skoldagar under läsåret.

Allt ska ju naturligtvis genomföras med en ekonomi i balans, men en tydlig färdriktning är jag övertygad stärker Alliansen för framtiden. Det kommer ju en tid, förr eller senare, efter Håkan Juholt.


Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, AB.

Inga kommentarer: