onsdag 1 juni 2011

Sommarboktips

Den är visserligen inte helt ny, den kom ut på svenska 2004, men väl värd att läsa i hängmattan, sittbrunnen eller helt enkelt hemma i favoritfåtöljen.

Boken jag talar om heter Middlesex, av Jeffrey Eugenides, kanske mer känd för sin bok Virgin Suicides, som filmatiserats av Sofia Coppola.
Med Middlesex erövrade Eugenides det prestigefyllda Pulitzerpriset 2002, så det är uppenbarligen inte bara jag som uppskattar boken.

Handlingen startar 1922 i Smyrna som invaderas av Turkiet. Många greker flyr sitt land, bland annat ett ungt par som tänker söka lyckan i Amerika. 
Kring deras öde väver Eugenides en släktsaga som parallellt berättar det historien om det moderna USAs framväxt. Vi får följa med genom depressionen, andra världskriget, de uppblossande rasmotsättningarna och mycket mer.

Bokens berättare är barnbarn till det grekiska paret, en flicka som efter hand upptäcker att hon inte är som andra flickor. Orsaken till detta är en fruktansvärd hemlighet som farföräldrarna bär på.

Genom att växla mellan nutid och dåtid skapar författaren en dynamik i berättelsen som får en både att dra på munnen men även tänka efter och reflektera kring vårt samhälle.

En strålande bok som jag rekommenderar varmt. Köp den eller låna den på ditt bibliotek!

Relaterat: Förlaget, DN, SvD, Exp, AB.

Andra bloggar om,, , .

Inga kommentarer: