tisdag 14 juni 2011

Legalize it

Några borgerliga politiker i Stockholm tycker det ska bli tillåtet för cyklister att svänga till höger trots rött ljus och att köra mot enkelriktat på vissa gator.

Motivet skulle vara att så många cyklister redan bryter mot dessa regler... Man tar sig för pannan!

Vad händer om en gångtrafikant är på väg över och har grönt ljus? Det finns stora risker för alla trafikanter med ett sådant förslag. Hur ska jag som bilist veta om just denna cyklist tänker köra mot rött?

Med det resonemanget skulle vi även kunna legalisera andra lagbrott. Vi är nog ganska många som ibland överträder hastighetsgränsen på motorvägar och slirar iväg mot 120 eller till och med 130. Då kanske vi skulle ha fri fart för alla?

Tyvärr är det fortfarande en hel del som jobbar svart. Då kanske vi ska sluta att jaga skattesmitare?

Det finns många ungdomar som dricker alkohol trots att de är under tjugo. Kanske ska vi ta bort åldersgränsen på Systembolaget?

Ja, jag inser att några av dessa exempel kanske är ironiska och inte helt jämförbara, men ni förstår poängen, eller hur?

Självklart ska vi bygga bra cykelbanor och underlätta för dem som kan och vill cykla i stan, men den som kört bil på Hornsgatan någon gång inser att man måste tänka rätt från början. Där känns det som att det dyker upp cyklister från alla håll, de kör i alla filer på en gång och väldigt många verkar redan strunta i de regler som gäller idag. Man är livrädd att köra på någon, trots att man respekterar gällande trafikregler. Har man riktigt oflyt måste man köra där på vintern, och utan dubbdäck blir det ju extrasvårt att stanna för en vilsen cyklist...

Varför ska just cyklister bli något slags ”frälse” i det här fallet?

Nej, Ankersjö och Hamilton: Tänk om, tänk rätt!


Relaterat: AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, Exp, Exp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om det är så självklart att bygga cykelbanor undrar jag varför det händer så lite i Tyresö? Vad gör du för att förbättra för cyklisterna i Tyresö Dick? Jag har inte sett att du skrivit något om detta. Eller är det bara fotboll för hela slanten?