måndag 6 juni 2011

Zlatan är ingen nolla – han är en tjuga

Zlatan Ibrahimovic har tydligen gjort ett typiskt Zlatanutspel och sagt att han själv tycker sig vara den bästa spelaren i världen. Någon engelsk journalist ger mothugg och kallar honom för en nolla eftersom han aldrig spelat i England och aldrig presterat mot brittiska lag.

Det må så vara att han aldrig levererat mot brittiska lag, men det var länge sedan fotbollens epicentrum låg i England så den gliringen kan man ta med en klackspark.

Är han då världens bästa spelare? Nej, absolut inte! Jag kan lätt räkna upp fem som jag tycker är bättre. Messi, Xavi, Iniesta, Ronaldo och Forlan, bara för att ta några exempel.

Däremot är Zlatan en unik spelare som kombinerar en stor och stark kropp med en fantastisk teknik, även på små ytor. Förmodligen är han bland de 20 bästa i världen, viket är oerhört bra med tanke på konkurrensen.

Kan han då bli nummer ett? Nej, det tror jag inte. Zlatan saknar en egenskap som de allra bästa har. Nämligen förmågan att inordna sig i ett kollektiv. Alla spelarna som jag räknar upp ovan, möjligen med undantag av Cristiano Ronaldo, har den egenskapen.

I de klubbar Zlatan har lyckats har anfallsspelet byggts upp kring honom. I Barcelona, till exempel, var han en av många, vilket han uppenbarligen inte fixade.

I landslaget är han den klart lysande stjärnan, så där finns inte det problemet. Problemet är möjligen att med Zlatan på plan litar de andra för mycket på hans förmåga och tar i vissa fall inte det ansvar de borde. 
Hoppas vi slipper sådant imorgon mot Finland. Att tappa poäng mot Finland i fotboll vore som att USA skulle tappa poäng mot Sverige i basket...

Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD.

Andra bloggar om, , , , , .

Inga kommentarer: