söndag 12 juni 2011

EU som försäkringsbolag

Min partikompis, Christofer Fjellner, som är EU-parlamentariker, skriver i dag en intressant debattartikel i Svenska Dagbladet. Han varnar för tendensen att EU istället för att ägna sig åt utvecklings- och samordningsfrågor allt mer får rollen som ett försäkringsbolag. Det senaste exemplet är ehecsmittan och diskussionen hur mycket frukt- och grönsaksodlarna ska kompenseras med för utebliven försäljning.
Vadå kompenseras? Shit happens i alla branscher, men inte så många kan springa till EUs plånbok och be om hjälp. Hur skulle det se ut förresten?

Det är mycket bra att Christofer tar bladet från munnen och tar upp en för många EU-nationer känslig fråga. Jag skulle vilja bredda debatten till att omfatta hela jordbruksstödet som omfattar mer än en tredjedel av hela budgeten.

Det måste vara ett systemfel någonstans när så mycket pengar går till att hålla en i många nationer, inte minst i de gamla öststaterna, underutvecklad näring under armarna. Dessa pengar borde istället gå till att stimulera utveckling, effektivisering och mekanisering av jordbruket för att på sikt fasas ut, eller åtminstone minskas radikalt.

Tyvärr verkar det inte finnas någon riktigt tung politiker som vågar ta i frågan. I Frankrike, till exempel, blockerar bönderna motorvägarna och tippar gödsel på trappan till presidentpalatset varje gång någon ens andas minskade subventioner.

Jag är absolut för EU och för ett tätt samarbete mellan länderna i Europa, men det här är en tickande bomb. Skulle sedan Turkiet komma med, vilket i sig är en egen diskussion, kan var och en själv tänka sig vart det skulle kunna betyda för EUs finanser. 
Bra jobbat Fjellner, hoppas du har ork att fortsätta och vidga debatten.

Relaterat: SvD, DN, DN, DN, DN, AB, Exp.

Inga kommentarer: