tisdag 3 maj 2011

Varför inte en Klimatdag?

Socialdemokraternas nya partisekreterare, Carin Jämtin, har kommit med ännu ett inte helt genomtänkt förslag. Hon tycker att vi behöver en muslimsk helgdag. Hur smart är det?

Sverige är ett sekulariserat land och vi behöver inte fler religiösa helgdagar, snarare färre. Man får väl anta att detta är någon slags flirt med väljare som bekänner sig till islam, och som sådan är den riktigt billig.

Jämtin påpekar helt riktigt att vi är ett multikulturellt samhälle för att i samma andetag föreslå att en religion ska särbehandlas med en egen helgdag.

Varför inte avskaffa första maj som helgdag? Det finns ju ingen arbetsfri dag för de borgerliga partierna att manifestera sina hjärtefrågor på. Det kanske fanns behov av en dag för den s k arbetarrörelsen för 50 år sedan, men eftersom de nya Moderaterna är det nya arbetarpartiet kanske vi helt sonika skulle ta över första maj?

Skämt åsido, jag tycker absolut att vi skulle kunna fundera på att avskaffa en eller annan religiös helgdag, men inte för att ersätta den med en annan.

Varför inte byta ut första maj mot en nationell klimatdag 7 juni? Där kunde de som ville göra en ideell insats för miljön. Kanske städa i skogen eller lära sig mer om solenergi? Företag som på ett eller annat sätt arbetar med innovationer inom klimat och miljö kunde få chansen att visa upp och förklara sina produkter.
Dessutom skulle många fler kunna fira vår nationaldag ordentligt i vetskapen att vara ledig även dagen efter. Vad tror du om det, Carin?

Relaterat: DN, SvD, Exp, DI.

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Eller en sexuell högtidsdag !

Dick Bengtson sa...

#icedaniel# Det trodde jag redan fanns. Midsommarafton...