torsdag 19 maj 2011

Bamse. Brunbjörn eller brun björn?

Migrationsverket har låtit världens starkaste björn, Bamse, bli huvudpersonen i ett informationsmaterial riktat till asylsökande barn. I serietidningen beskrivs på ”Bamsevis” de olika alternativ som finns för någon som söker asyl, antingen får man stanna eller så får man återvända till det land man kom ifrån.

Nu har vissa (vänster-) debattörer gått i taket och anklagar Migrationsverket för att skönmåla tillvaron för de som inte får uppehållstillstånd i Sverige.

Vad de glömmer är att målgruppen är små barn, som många gånger kommer från traumatiska upplevelser och behöver läsa något positivt. Dessutom är det ju så att det finns vuxna med som kan förtydliga och förklara vidare, hur väl nu en femåring kan ta till sig detta.

Förlaget har dessutom stämt av med både Bris, BO och Rädda Barnen som inte haft något att invända mot serietidningen.

Borde vi inte istället ägna energi åt att diskutera hur vi ska samordna flyktingpolitiken inom EU? Eller varför det tar så lång tid för nyanlända att komma i arbete? Eller för den skull, vilka länder som ska anses ”säkra” att skicka tillbaka människor till? Istället för att diskutera en serietidning?

Man blir inte heller stark av dunderhonung, undrar om vänsterdebattörerna snappat det?

Relaterat: DN, Exp, Exp, Exp, AB, SVT, SvD, SvD.

3 kommentarer:

Anonym sa...

SKA VI GE 25ÅRIGA MÄN BAMSEBJÖRNAR???

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Nej, inte 25- utan 5-åriga pojkar och flickor som behöver läsa något positivt.

25-åriga män ska vi se till att de blir anställningsbara, om de får stanna, så att de kan försörja sig själva.

Anonym sa...

Känner mig lite kluven inför serietidningen men:

Jag utgår från att 5-åringarna kommer med föräldrar, och då är det nog så att barnen i första hand påverkas av föräldrarnas känslotillstånd, inte av en Bamse-tidningen. Jag tror inte att man "lurar" barnet med att låta historien ha ett lyckligt slut. Om föräldern är rädd, så tror barnet att det finns skäl att vara rädd. Och det finns ingen anledning att öka på den rädslan med att ge ett konkret exempel på ett olyckligt slut.

däremot att förklara processen - och varför det tar tid - kan nog vara bra.