söndag 22 maj 2011

Vägval för Mp

Miljöpartiet har haft kongress i helgen. Två nya språkrör, Åsa Romson och Gustav Fridolin, är valda. Det blir inte lätt att ta över efter firma Wetterstrand och Eriksson som faktiskt lyckats flytta partiet från någon slags skogsmullerörelse till en etablerad kraft i svensk politik.

Det intressanta nu blir ju om de faktiskt lyckas bli den ”tredje kraften” inom politiken. Även SD säger sig ju vilja bli detta.

Det intressanta blir ju också om man lyckas tvätta av sig den vänsterstämpel som man dragit på sig, inte minst i senaste valrörelsen.

Jag har full respekt för att Miljöpartiet har hög kompetens inom miljö- och klimatfrågorna, däremot upplever jag dem i de flesta andra frågorna som ett stödparti till Socialdemokraterna, utan så många egna realistiska och genomarbetade förslag. Där har de en hel del jobb att göra.

Att man sedan på kongressen röstar igenom förslag som att ”Vapenexport för militära syften ska förbjudas” får man kanske ta med en nypa salt. Varför inte säga direkt att vi ska förbjuda företag som tillverkar vapen?

De nya språkrören angrep i sina tal Moderaterna, det nya miljöpartiet, men hade ingen kritik mot något annat parti. För att verkligen trovärdigt bli den tredje kraften tror jag att man även måste våga kritisera sina gamla vänsterkompisar för att bli trovärdiga. Att de angriper Moderaterna tar jag som en komplimang, det innebär faktiskt att de upplever oss som ett hot inom miljöområdet.

Man ska inte utesluta något men ännu finns det inget som säger att Miljöpartiet lämnat vänsterfållan, annars vore faktiskt ett samarbete mellan M och Mp en intressant utveckling på sikt.

Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, Exp, Exp.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan vara en styrka för dom att vara ett "Vänsteorienterat" parti och inte ett borgligt. FInns alltid två sidor av myntet :-)

/ Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Eller så kan de välja att inte tillhöra vare sig vänster eller höger.
Men då måste de frigöra sig från sina "vänsterkompisar" för att bli trovärdiga.

Anonym sa...

Hur kan de andra sammarbetspartierna vara trovärdiga (oavsett block)? Alltid någons knähund :-)

/ Jensa