söndag 10 oktober 2010

Huliganer är alltid huliganer

Att gå med i en Prideparad för att stödja rättigheterna för HBT-personer att leva sina liv som de vill, utan diskriminering, är ingen lek i Östeuropa. Tidigare har Ryssland och mitt moderland Lettland skämt ut sig, idag var det Serbiens tur.

Unga förvirrade män/pojkar skriker slagord, sjunger nationalistiska sånger och kastar sten på polisen. Byt ut nationalistiska mot hejaramsor och beskrivningen ovan kunde ha handlat om fotbollshuliganer vid vilket Stockholmsderby som helst.

Jag tror inte att människorna i Östeuropa generellt sett är mer negativt inställda till HBT-personer än andra. Däremot måste man komma ihåg att många är uppvuxna i en kommunistisk diktatur där staten talade om hur du skulle vara, och att vara homosexuell, bisexuell eller transperson var knappast ”the rolemodel” bakom järnridån.
Om man till det lägger hög arbetslöshet och en konservativ kyrka som är rädd för att tappa sitt inflytande på människors liv så är reaktionerna inte så svåra att förstå, även om vi absolut inte ska acceptera dem. 
Länderna i gamla östblocket ligger i många fall 30 år efter oss i samhällsutvecklingen och försöker desperat att jobba sig ikapp. Inom området tolerans har man uppenbarligen mycket kvar att göra.

Att man sedan skickar fram de förvirrade gossarna är inte svårare än att samma förvirrade och frustrerade gossar slåss i samband med fotbollsmatcher. Skulle de få uppmärksamhet och någon hetsade dem skulle de förmodligen slåss även i samband med en julmarknad eller vid den lokala bridgeturneringen...

Relaterat: AB, Exp, DN, SvD, SvD.

Inga kommentarer: