tisdag 31 augusti 2010

Jag kan gärna vänta...

en rödgrön regering. Till att börja med fyra år till, men gärna längre.

Med att urholka arbetslinjen med fler och högre bidrag.

Med att ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan till afghanerna själva kan styra landet och talibanerna inte längre vill föra tillbaka det sargade landet till medeltiden.

Något år till på nästa steg i jobbskatteavdraget till de välskötta offentliga finanserna ger utrymmet.

Till efter den 19e september med att utforma en lokal politik i Tyresö för kunskap och teknikutveckling i skolan. Men det förutsätter också fortsatt förtroende för Alliansen.

att ge Miljöpartiet ökat inflytande i Tyresö. Ekonomiskt moras kommer att bli följden i så fall och sådant väntar man gärna minst fyra år på.

att RUT ska avskaffas så att fler kvinnor med invandrarbakgrund hinner skaffa sig en plattform på arbetsmarknaden.

att låta skattemiljarderna rulla till alla utom de som jobbar och faktiskt betalar in pengarna.

att få en kommunist i regeringen.

Relaterat: Exp, Exp, Exp, AB, AB, AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , , , , , , .

22 kommentarer:

Anonym sa...

Utveckla gärna varför det skulle bli ekonomiskt moras om miljöpartiet får ökat inflytande i Tyresö. Vad har de för förslag som leder till det? Funderar på att rösta på dem.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Kortfattat kan man säga att vissa av MPs förslag är riktigt vettiga, men som alla reformer måste även förändringar i klamatarbetet finansieras. MPs förslag innehåller sällan eller aldrig förslag till finansiering.

Att bara rent svävande påstå att det går att spara si eller så många miljoner på "administrationen" är inte vad jag kallar ansvarsfull politik.

Tyresö kommun har redan idag en slimmad organisation på de flesta områden, så ett tålmodigt effetiviseringsarbete där man systematiskt hämtar hem besparingar är den rätta metoden enligt mig. Detta arbete pågår hela tiden och tar tid.

Inom Alliansen vill vi finansiera reformerna, även inom klimatarbetet.

Anonym sa...

Men ekonomisk moras? Vad menar du med det?

Är miljöpartiets klimatsatsningar som kommer att kosta så mycket i Tyresö?

Har du några exempel?

Jag vill gärna veta eftersom jag funderar på att rösta på dem.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Du kan börja med att läsa deras bilaga i Mitt-I-Tyresö. Massor med förslag, en del förvisso bra, men om ekonomi endast något allmänt om "välskött" eller liknande. Inget om finansiering.

Vilket parti har du mest förtroende för när det gäller att sköta kommunens ekonomi? Eller landets?

Anonym sa...

Jag har inte fått tidningen ännu, men jag ska kolla. Var hittar jag hur ni ska finansiera era förslag?

Det var ju inget argument direkt vem man litar mest på. Om man skriver ekonomisk moras så trodde jag att det var något allvarligt med miljöpartiet i Tyresö.

Anonym sa...

Jag har nu läst miljöpartiets valprogram i Mitt i Tyresö och också ert valprogram som kom i brevlådan förra veckan. Jag hittar inte mer om finansieringen av reformerna i ert valprogram än i deras.

Har jag missat något? Varför kan inte miljöpartiet sköta ekonomin?

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Om du gör ett överslag av vad deras vallöften skulle kosta att genomföra så förstår du.

Vi Moderater har 12 år av ledning i kommunen med plusresultat i budgeten. Det är vårt "track record" som jag vet att medborgarna känner till och litar på.

Anonym sa...

Men miljöpartiet har väl varit med i majoriteten i Tyresö tidigare. Jag har hört att ni styrt tillsammans med dem. Hur tänkte ni då? Var det då ni upptäckte att de inte kan hantera ekonomin?

Dick Bengtson sa...

Det är sant men då var det helt andra människor i MP.
Detta var före min tid i politiken så jag kan bara göra min bedömning baserad på dagens politik och dagens företrädare i Tyresö.

Martin Nilsson sa...

Så om man har suttit i majoritet behöver man inte berätta för väljarna hur man tänker finansiera sina förslag?
I bästa fall berättar man att man tänker göra det...

Sedan när valet är över har man fritt utrymme att skära i välfärden (för man lovade ju att - men inte hur - man skulle spara ihop till reformerna). Påminner om regeringspolitiken...

Jag är för egen del stolt över att vara enda partiet som i förväg berättar i vårt valprogram om hur vi vill finansiera våra förslag.

För dig som funderar på Miljöpartiet så kan jag säga att jag i ekonomiska frågor nog tycker Mp är mer ansvarsfulla än Moderaterna. Mp brukar berätta hur de vill finansiera saker och dessutom vill de ofta ha en lägre investeringstakt för att minska kommunens skuldsättning.

Vänliga hälsningar

Dick Bengtson sa...

#Martin# Jo, om du kallar att "spara på administrationen och samordna inköp och upphandlingar" för att berätta om er finansiering har du förstås rätt.

Både du och jag vet att det tar tid att effektivisera, och att dessutom försöka ge sken av att de miljoner ni talar om är vetenskaplig framräknade fungerar kanske på kurserna på Bommersvik. Tyresöborna är smartare än så, tro mig.

Att MP skulle tala om sin finansiering i andra fluffiga termer än (S) har jag då inte hört de två senaste åren i alla fall.

Dessutom har ju inte MP något samarbete i någon rödgrön allians i Tyresö, enligt dem själva. Kan också vara bra att veta om man funderar att rösta på dem.

Marie Åkesdotter sa...

Hej Dick!
Jag blev uppmärksammad på att det pågår en debatt om Miljöpartiet i Tyresö på din blogg. Du påstår här att det blir ekonomisk moras om Miljöpartiet får större inflytande i Tyresö.

För det första - Vad grundar du det på?
För det andra - Är det ett juste sätt att bedriva valrörelse på?

Du skriver bl.a. att det var andra personer i MP när de satt med i majoriteten. Ja, Peter Bylund satt med och styrde, så det måste vara mig du syftar på då. Om jag, Marie Åkesdotter får större inflytande blir det alltså ekonomisk moras i Tyresö?!

Faktum är att Miljöpartiets budgetar alltid är mer återhållsamma än alla andra partiers. Vår investeringstakt är lägre, eftersom vi anser att vi behöver resurserna till kärnverksamhet och inte till att betala räntor. Vår inställning är att inte belåna kommunen upp över öronen och lämpa över stora skulder på kommande generationer.

Jag vill hellre tolka ditt uttryck för frustration och kanske rädsla för att Tyresöborna tycker att vi är värda några fler mandat (kanske på bekostnad av er).

Lycka till i valrörelsen!
Marie

Dick Bengtson sa...

#Marie# Kul att även du, liksom allt fler Tyresöbor, läser min blogg!

Om du läser mitt inlägg och mina kommentarer en gång till kommer du märka att jag vare sig bedömer gamla MP-ledamöter eller nämner dig personligen. Jag talar inte heller om investeringar utan reformer/vallöften och tycker nog jag svarar på hur jag resonerar.

Däremot tar jag mig friheten, precis som du och andra politiker, att kritisera mina politiska motståndare. Du gör ju det från talarstolen i fullmäktige hela tiden...

Jag ska inte hyckla med att önska dig lycka till, men jag kan absolut önska dig en givande och stimulerande valrörelse.

Marie Åkesdotter sa...

Dick, när det gäller din kritik på bloggen, så påstår du saker som du inte följer upp med argument. Jag hoppas att jag i talarstolen är tydligare med varför jag kritiserar er (och inte bara gör utfall).

Jag ställde en fråga till dig, men det verkar som om den försvann;

Har du själv någon ekonomisk utbildning? Jag antar att man som egenföretagare måste ha koll på ekonomin.

Anonym sa...

Det var mycket intressant att följa inläggen. Jag kan inte se att miljöpartiet skulle vara oansvariga och att det skulle leda till ekonomisk moras om de fick mer inflytande i Tyresö.

Har fortfarande inte röstat, men det lutar åt det hållet.

Martin Nilsson sa...

Ok - du gillar inte mina förslag till besparingar. Men grundproblemet är ju att du inte har några egna förslag. Mitt och Socialdemokraternas förslag till finansiering ställs ju (m)ot ett stort svart hål...
Ni vågar inte berätta för väljarna hur ni vill betala era fröslag. Den som läser ert valprogram finner inte ett ord om hur de fina löftena ska betalas.

Och då är det ju inte så konstigt om många tror att ni gör som ni gjort hittills. Lova en stor satsning och dra in det på något annat närliggande område. Det är ju det som förklarar att ni trots tre "stora satsningar" på skolan har sämre lärartäthet än när ni började.

Och med regeringens skattesänkningar - och minskade statsbidrag - så blir det än mindre till skola och omsorg med er politik.

Dick Bengtson sa...

#Marie# Jo jag har ekonomisk utbildning. Har dessutom gått lärarhögskolan.

#Martin# Du skriver: "Och då är det ju inte så konstigt om många tror att ni gör som ni gjort hittills. Lova en stor satsning och dra in det på något annat närliggande område. Det är ju det som förklarar att ni trots tre "stora satsningar" på skolan har sämre lärartäthet än när ni började" som att det vore någon slags sanning.

Sanningen är att vi varje år denna mandatperiod höjt skolpengen med högsta prioritet. Dessutom har vi gjort extra punktinsatser för extra upprustning av lokaler, teknikinköp etc.
Vi har absolut inget emot hög lärartäthet eller att den ökar men ser det inte som det viktigaste i hur skolan levererar utan bara en av många faktorer för att få en bra skola i Tyresö att bli ännu bättre.

Martin Nilsson sa...

Jo, sanningen är att ni har mycket emot hög lärartäthet. Det kan alla och envar som följt fullmäktigedebatterna under de senaste åren vittna om. Och alla som ser statistiken över lärartäthet ser det också.

Hur kan det då komma sig att någon är emot att elever får mer tid med sin lärare - och dessutom försöker argumentera för att det blir bättre - eller i alla fall aldrig sämre - med mindre lärartid?

Ja, jag tror helt enkelt att svaret finns i Dicks eget svar. Det är helt riktigt att ni satsat på teknik och genomfört diverse punktinsatser. Fördelen med dem - sett till ert perspektiv är att det är tillfälliga utgifter. När datorn är köpt så är den stora kostnaden tagen (jag vet att det förstås finns återkommande kostnader också - men dessa är lägre).

Ni vill inte binda upp er till fasta kostnader (lärarlöner) eftersom ni vill kunna sänka kostnaderna för att kunna sänka skatterna (vilket ju både du och jag samt väljarkåren vet är ert övergripande mål).

Dessutom tror jag att er förankring i arbetarklassen är sådär - vilket förklarar varför ni tycker att det går lika bra med färre lärare. I akademikerhem med studietradition klarar man ju sig ändå - men för barn från hem utan studietraditioner spelar lärarstödet så stor roll. Men ser man inte dem så spelar ju lärarstödet så där stor roll...

Anonym sa...

Jag kommer att lägga min röst på något av de andra partierna som också säger sig vilja satsa på skolan. Ni har sagt det men inte gjort det. Nu får någon annan chansen.

Anonym sa...

Föregående var till Dick från moderaterna

Dick Bengtson sa...

#Martin# Tyresös elever presterar i de flesta fall lika bra eller bättre än riksgenomsnittet vilket visar att ditt mantra lärartäthet uppenbarligen inte är allenarådande för ett gott resultat.

Att ha höga skatter är inte något självändamål för oss Moderater. Men det betyder som du vet inte att vi tänker tumma på välfärden, vare sig i Sverige eller Tyresö.

#Anonym# Du säger att vi inte satsat på skolan? Läs mina kommentarer högre upp en gång till så får du se.
Att vi sedan inte svänger oss med fluffiga besparingar som (S) är en annan sak. De vill satsa på lärarna men göra sig av med andra duktiga tjänstemän eftersom lönekostnaderna är det enda som skulle kunna ge så stora besparingar som de vill uppnå.

Anonym sa...

På kommunens frågepanel är bilden en helt annan. Lärare, personal och föräldrar försöker där att få er att förstå vad ert besparingsiver lett till.