onsdag 29 september 2010

Mandatfördelning - maktfördelning

Nu diskuteras det vilt i alla politiska församlingar hur de olika förtroendeuppdragen ska fördelas mellan partierna i de segrande blocken. Hur många ministerposter ska Moderaterna få i regeringen? Hur många landstingsråd ska KD få i landstinget? Hur ska vi fördela de olika uppdragen inom Alliansen i Tyresö?

Svaret är förmodligen att, det finns inget givet svar. Det finns argument både för den rent matematiska modellen, t ex respekt för väljarna, men ska man gå på procent eller mandat? Det finns även argument för den förhandlande modellen, gick man till val som ett lag borde även lojala lagspelare få del av belöningen.

Jag är övertygad om att det finns även andra, mer subtila, faktorer som spelar in. En sådan är vilka personer från de olika partierna som finns tillgängliga och dessutom intresserade av olika förtroendeposter. 
Det borde vara ganska svårt att kräva en viss plats i laget om man inte har spelare att besätta platsen med. Utöver detta måste man såklart värdera vilket inflytande de olika positionerna ger på politiken. Hur mycket är exempelvis en post som ordförande i Kommunfullmäktige värd? Är utrikesminister tyngre än socialminister?

Under valrörelsen klarnade det allt mer för mig vad jag skulle vilja ta på mig för ansvar i Tyresö kommande mandatperiod. Vad det är? Det tänker jag i första hand berätta för partiets valberedning och för mina närmaste. Var lugna, ni kommer få veta, när det blir dags.


Relaterat: AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD.

3 kommentarer:

Martin Nilsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Martin Nilsson sa...

Det är inte utan viss nyfikenhet man läser om dina funderingar om kommande ansvarsområden.
Men eftersom även vi är slutna i denna del så får vi väl vänta in resultatet...

Dick Bengtson sa...

#Martin# Den som väntar på något gott...