måndag 27 september 2010

Ersättning till brottsoffer

I Sverige får ett brottsoffer som tilldömts skadestånd själv, ofta med hjälp av kronofogden, försöka driva in skadeståndet. Man behöver kanske inte vara forskare på BRÅ för att kunna räkna ut att det sällan lyckas. Är förövaren en kriminellt belastad person finns det förmodligen inget att driva in och dessutom står säkert även andra på kö.
Att det dessutom är känslomässigt jobbigt för brottsoffret och negativt påverkar bearbetningen av det trauma man gått igenom gör ju inte saken bättre.

Det pågår en utredning kring lagstiftningen på det här området och företrädare för Stödcentrum för unga brottsoffer föreslår idag att vi ska ta efter det system som tillämpas i Norge. Där förskotterar staten skadeståndet så att brottsoffret kan gå vidare och sedan är det statens sak att driva in pengarna.

Ett mycket bra förslag, tycker jag. Lagen bör stå på den utsattes sida hela vägen och inte bara halvvägs. Varför inte låta brottslingarna arbeta av skulden, inne på fängelset?


Relaterat: SvD, AB, DN.

Andra bloggar om ,, , .

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra idé, Dick. Tvinga brottslingen att arbeta av hela summan innan denne blir frigiven.

Kalle
som själv blivit rånad och knivhuggen

Dick Bengtson sa...

#Kalle# Bra att du gillar min tanke. Rehabilitering av brottslingar är viktigt, men för mig måste brottsoffrens situation prioriteras före så att de kan gå vidare i livet.

Anonym sa...

Intressant förslag men kräver förstås en del eftertanke. Om offret kräver en miljon i skadestånd för en örfil och gärningsmannen vistordar beloppet så som skäligt i sig, då kommer domstolen att döma ut en miljon i skadestånd. Det är förstås inte rimligt att staten skulle förskottera den summan. Det skulle ju också leda till att offer utsatta för samma typ av brottslighet skulle kunna få helt olika (förskotterad) ersättning från staten beroende på vad de begärt i domstolen.