måndag 20 september 2010

Bra - men ändå inte

Såhär dagen efter valet känns det lite kluvet att försöka få till en analys över vad som har hänt och vilka konsekvenser det kan få för Tyresö, Stockholm och Sverige men jag gör ett försök.


För att börja med Tyresö så är läget oförändrat, en stark majoritet för Alliansen som uppenbarligen har Tyresöbornas förtroende att med handen på plånboken fortsätta att utveckla kommunen med satsningar på skolan, tryggheten och klimatet. Det tackar vi för!

En liten paradox i sammanhanget är att trots en ökning med 1,7 % så tappar vi Moderater ett mandat i Kommunfullmäktige, så slår matematiken med olika valkretsar. SD kommer in med två mandat men kommer inte kunna påverka något i alla fall.


I Stockholms läns landsting sitter Alliansen kvar med stabil majoritet, ett tecken på att stockholmarna gillar t ex vårdval Stockholm. Även i Stockholms Stad sitter Alliansen av allt att döma kvar, knappt men säkert, vilket sannolikt innebär att vi kan se fram emot en byggstart för Förbifart Stockholm utan några flummiga folkomröstningar.


Allt detta är bra, men sedan kommer det som är mindre bra. I och med att SD ser ut att få en vågmästarroll i Riksdagen krävs ett nytt parlamentariskt tänkande.

Jag ser det som självklart att Alliansen ska fortsätta att ha regeringsmakten som det största blocket. Jag ser det också som självklart att inte kohandla med SD. Vem vet, förresten, vad de tycker i andra frågor än invandrings- och migrationspolitik?


Närmast tillhands är såklart att göra upp med MP som i många frågor, friskolor, arbetskraftsinvandring och småföretagarfrågor för att ta några exempel, har åsikter som ligger nära de borgerliga partierna.

Jag tror nog att Miljöpartiet vill ta ansvar för landet, frågan är bara på vilket sätt? Att ingå i en regering är en möjlighet, att få gehör för sin politik inom några viktiga områden är en annan. Intressant blir det i vilket fall att följa spelet.


Dessutom vill jag gärna tro att de rödgröna av respekt för valresultatet, där faktiskt avståndet mellan blocken ökat, inte med hjälp av SD kommer fälla en Alliansregering. Glöm inte heller att (S) under flera mandatperioder regerat i minoritet utan att det för den skull blivit kaos.Relaterat: DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB.


Andra bloggar om , , , , , , , .

Inga kommentarer: