måndag 6 september 2010

Politik i TV

Ikväll har jag ägnat 1,5 timmar till att se två olika program på SVT som handlade om valet, men med helt olika teman.


Först ut var en partiledarutfrågning om skolan som faktiskt inte blev det munhuggeri man kunde ha misstänkt. Debatten blev faktiskt ganska upplysande och stämningen, även mellan blocken, förhållandevis god. Äran för detta ska helt och hållet gå till den utmärkte debattledaren Natanael Derwinger.


De rödgröna gjorde sitt bästa för att dölja sina oenigheter inom områden som friskolor och när och om eleverna ska få betyg. I sanningens namn fanns några frågor som även Alliansens partier var oeniga om, exempelvis lag om burkaförbud och återförstatligande av skolan där Folkpartiet står ensamma.


Lite kul var det att någon PR-strateg drillat de rödgröna så att varje gång Mona Sahlin hade ordet stod Maria Wetterstrand bredvid och nickade instämmande vad hon än sa. Allt för att framstå som ett enigt team.

Den enda gången det hettade till var när Mona Sahlin anklagade Jan Björklund för att tillämpa konfrontationstaktik i skolfrågor.

Intressant, i Tyresö är det (S) som står för konfrontationen med sitt smutskastande av skolorna och deras resultat i kommunen, inte Folkpartiet.


Det andra programmet var ett satirprogram med namnet Elfte Timmen. Huvudnumret där var såklart Lars Ohlys klavertramp kring bröstpumpar. Roligaste inslaget var när en ”reporter” intervjuade personal på ett apotek om hur försäljningen av bröstpumpar gått upp sedan igår och när personalen förnekade detta konstaterade att ”den svarta marknaden för bröstpumpar är gigantisk”.


I övrigt tyckte jag nog att ambitionen fanns att göra något bra, men att programmet inte riktigt lyfte. Kanske behöver man några dagar till, vi får väl se.

Däremot undrar jag om SVT inte har något annan programledare att hyra in än ständigt denne Peter Settman? Att han sedan får sitt gamla bolag att producera serien kan man bara gratulera honom till, men förnyelse efterlyses SVT!


Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB, AB, Exp, Exp, Exp.


Andra bloggar om , , , , , , , , .

Inga kommentarer: