måndag 16 augusti 2010

Gärna en Butler men ingen RUT

Oppositionsledarna från (S) i Stockholms Stad och Landsting publicerar idag ett antal förslag som ska ge oss stressade stockholmare mer tid att älska och skratta. Detta ska bland annat ske med hjälp av diverse tjänster kopplade till lokaltrafiken såsom matbeställning, kemtvätt och något de kallar för ”Din allt-i-allo”, en butlerliknande tjänst som ska kunna hjälpa till med dina ärenden.

Vem vill inte ha mer tid att älska och skratta? Skrattet bjuder ju faktiskt firma Jämtin/Batljan på direkt i sin debattartikel medan älskogen får man uppenbarligen sköta själv.

Eller man kanske inte ska skratta utan gråta istället? Detta känns bara som ett desperat försök att fånga den bortflyende valsegern.

När Alliansen införde avdraget för hushållsnära tjänster, RUT, så hette det att det var ovärdiga pigtjänster som bara kunde utnyttjas av de rika.
Varför skulle då stockholmarna helt plötsligt få råd att utnyttja dessa tjänster bara för att de etableras i anslutning till kollektivtrafiken? Det är väl inte meningen att (S) tänker sig någon slags subvention av tjänsterna?
Annars så finns det ju redan ett flertal företag som erbjuder matkassar som levereras hem så du slipper släpa själv. Det finns redan tvättservice som också hämtas och lämnas i hemmet.

Att sedan bygga förskolor i anslutning till kollektivtrafiken är synnerligen pedagogiskt tveksamt. Alla vet att ju äldre barnen är desto viktigare är att förskolan ligger nära hemmet för att på så sätt i god tid innan skolstart bygga upp barnens nätverk med kompisar.

Jag ställer gärna upp på att diskutera en utvidgning av RUT, gärna kombinerat med RIT, men det här förslaget borde snabbt förpassas till glömskans arkiv, kanske med hjälp av en butler...

Förresten, är inte butler ett typiskt manligt yrke? De kvinnor, ofta med invandrarbakgrund, som fått arbete med hjälp av RUT passar kanske inte direkt in i ”butlerprofilen” heller.

Relaterat: DN, SvD, AB, AB, AB, Exp.

Andra bloggar om , , , , , , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Glimten i ögat
...fattar inte humorlösa konservativa. Inför SUP-avdrag för att komma tillrätta med de svarta pengarna i krogbranschen! Låt mig få dra av drinkarna och gör svarta pengar vita. Sedan ett TUT-avdrag så vi blir av med svarttaxin osv. Allt är bättre än att folk drar av pengar som går till städfirmor som ända använder svart arbetskraft!!

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Personligen skulle jag inte ha något emot ett TRAV-avdrag som bara gällde om jag spelade en slant på vita hästar, inte svarta...

Skämt åsido, läs artikeln från DI idag så ser du att RUT och ROT faktiskt radikalt minskat svartjobben i berörda branscher:
http://di.se/Artiklar/2010/8/16/212731/Rut-och-rot-har-skapat-18000-nya-jobb/