tisdag 24 augusti 2010

Skatteretorik

I valrörelsen går det snart inte en dag utan ett eller annat ”utspel” om skatter. Intressant är hur man formulerar sig, inte minst när det gäller pensionärerna.


De rödgröna envisas till exempel med att kalla skillnaden i beskattning mellan de som arbetar och pensionärerna för ”pensionärsskatt”. Sanningen är ju, som de flesta vet, att pensionärerna ännu inte fått lika stora skattesänkningar som löntagarna.

Det kan såklart tyckas orättvist men samtidigt är politik många gånger att prioritera.


Jobbskatteavdraget ger exempelvis en lärare med 25 000 kronor i månadslön 20 500 kronor netto mer per år i plånboken idag jämfört med 2006. Och det inkluderar förändringar i avgiften till A-kassan som alla talar om.


Alliansen har för att säkra jobblinjen tvingats prioritera jobbskatteavdraget framför att sänka skatten för pensionärerna. Detta ger nu resultat i välskötta statsfinanser som i sin tur ger utrymme även för skattesänkningar för pensionärerna.


Därför känns det extra bra när vi nu kan konstatera att ifall Alliansen får fortsatt förtroende att styra landet så kommer det avsättas ytterligare 2,5 miljarder, alltså sammanlagt 7,5 miljarder till fortsatta skattesänkningar för landets pensionärer.


Att PRO tycker det är för lite och för sent kan väl inte förvåna någon. Att PRO skulle tycka något de borgerliga partierna inför är nog lika osannolikt som att LO skulle erbjuda Anders Borg jobbet som chefsekonom eller att Wanja Lundby Wedin skulle bjuda Fredrik Reinfeldt på kräftskiva i sin lyxvåning. Att pensionärer har andra förmåner som till exempel billigare kollektivtrafik talar PRO dessutom väldigt tyst om.


Bortsett från en grupp pensionärer som har låg eller ingen ATP har de flesta pensionärer det riktigt bra i Sverige. Därmed inte sagt att det inte kan bli bättre.

Det som gläder mig är att jag bara den senaste veckan mött flera pensionärer som sagt sig ha full förståelse för den turordningen som regeringen valt.

Som en dam sade i valstugan: "Det är ju extra viktigt att det finns folk som arbetar och vill arbeta, vem ska annars hjälpa oss när vi så småningom behöver vård och omsorg?"


Har du förresten tänkt på hur ordvalet i debatten förändrats de senaste fyra åren? Vem trodde att man skulle få höra de rödgröna var och varannan dag överhuvudtaget använda ordet skattesänkning? Tack för det, Alliansen!


Här kan du kolla hur mycket mer du själv fått i plånboken sedan 2006.


Relaterat: SvD, SvD, DN, DN, AB, Exp, Exp.


Andra bloggar om , , , , , .

Inga kommentarer: