söndag 1 augusti 2010

Sälja Vattenfall?

Centerpartiet har idag genom Maud Olofsson gjort ett utspel där man vill skapa riskkapital till energibranschen genom att sälja ut delar av Vattenfall. Tanken är att skapa ett bolag tillsammans med privata aktörer för att stimulera innovationer inom s k grön energi.

Samtidigt vill man säkra ägandet av naturresursen bakom vattenkraften, d v s forsar och älvar.

Jag är lite kluven inför förslaget. Många tankar är kloka och värda att prova, exempelvis samverkan mellan stat och näringsliv men även att säkra ägandet av själva naturresursen.

Det jag är tveksam över är i grunden själva ägandet av Vattenfall. Visst, bolaget är en cashcow till staten, men tanken att ett statligt bolag ska fungera som prispressare har ju som alla vet inte fungerat.

Principiellt tycker jag inte att staten ska äga och driva affärsdrivande företag utan överlåta det på marknaden och ska man sälja Vattenfall kan man i alla fall kosta på sig diskussionen om inte företaget på något förmånligt sätt kan säljas till medborgarna som ju en gång i tiden faktiskt betalt det.

Metoden hur man i så fall ska sälja ut kräver nog en del tankemöda, Rosengrens exempel vid Teliaförsäljningen är i alla fall inte något att kopiera som många av oss fått erfara.


Relaterat: DN, DN, DN, SvD, E24, Exp, AB.


Andra bloggar om , , , .

1 kommentar:

Anonym sa...

Sälj ut SJ istället så vi slipper de hutlösa priserna som detta jävla bolag tar ut av oss samhällsmedborgare som saknar bil... Såg i en undersökning på Aftonbladet att 92% av svenska folket var missnöjda med SJ!!